OPOZORILO! Nevarna spletna 'igra samopoškodovanja' je prišla tudi v Slovenijo

Slovenija

Na Facebooku se je pojavilo opozorilo o prisotnosti nevarne spletne igre Modri kit ("Blue Whale") na Štajerskem. Gre za igro, ki vključuje vedno bolj nevarne izzive ter spodbuja igralce, da svojemu telesu naredijo nekaj škodljivega, vse do končnega izziva, ki je samomor. Po mnenju strokovnjakov predstavlja tveganje predvsem za otroke in mladostnike, ki imajo težave s samopodobo, samozavestjo in psihološke težave.

Igra izvira iz Rusije, vodili naj bi jo administratorji, ni pa jasno, kdo je njen avtor. Ni prvič, da se z njo srečujemo v Sloveniji. Tokrat so se letaki, ki vabijo k igri, pojavili v Zrečah, kjer naj bi jih neznanci lepili po obcestnih drogovih. Skeniranju kode naj bi sledila prva "naloga" -  poškodba prsta na roki, temu pa nove "naloge" samopoškodovanja.

"Popazite otroke in jih opozorite. Ne vemo še, kako sistem deluje. Verjetno s takojšnjim skeniranjem kode vstopijo v telefon posameznika in spremljajo vsak tvoj korak in imajo dostop do vseh aplikacij," je zapisal uporabnik družbenega omrežja Facebook. In še: "Če vidite nekje, da je to nalepljeno, odlepite list in ga vrzite proč."

Tovrstne spletne zlorabe lahko prijavimo – na voljo je spletna stran spletno-oko.si, safe.si in drugi viri, kjer so na voljo tudi informacije o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, starše in učitelje. Kot piše na safe.si, gre pri takih igrah, kot je Sinji kit, za "prevare, ki so se jih izmislili in jih širijo posamezniki, ki želijo namenoma škodovati drugim. Takšnih izzivov se ne udeležujemo, prav tako jih ne širimo, jih pa prijavimo družabnemu omrežju, kjer smo nanje naleteli."  V primeru težav pri spletnih vsebinah je na voljo tudi TOM telefon na številki 116 111.


Kam po pomoč?

Posameznik, ki čuti hudo duševno stisko ali ima samomorilne misli, lahko strokovno pomoč poišče v organizacijah, ki nudijo neposredno pomoč. Lahko se obrne na svojega osebnega zdravnika ali pa na eno od spodnjih služb oziroma skupin.

Pomoč v stiski:

112 – Center za obveščanje (za takojšnjo nujno pomoč),

116 123 – Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24 h/dan),

116 111 – TOM - telefon za otroke in mladostnike (vsak dan med 12. in 20. uro),

01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj),

031 233 211 – Ženska svetovalnica - krizni center (24 h/dan),

Živ? Živ! – zivziv.si.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija