AKVARIJ PIRAN S PONEDELJKOM TUDI URADNO V ROKE PRIMORSKE UNIVERZE: "V ponudbo ne bomo bistveno posegali, posodobitve se bodo zgodile v zakulisju"

Piran

Pred nekaj dnevi je Akvarij Piran na družbenem omrežju obvestil, da bo predvidoma do začetka februarja zaprt. Kot so nam pojasnili, gre za nekaj običajnega – vsako leto je akvarij v mesecu januarju zaprt zaradi slabšega obiska in potrebnih vzdrževalnih del. Ob tem pa smo se obrnili na Univerzo na Primorskem (UP), ki bo po vnovičnem odprtju upravljala z nepremičnino. V ponedeljek, 10. januarja, je namreč predviden podpis pogodbe o prenosu akvarija na primorsko univerzo, tudi po ustanovitvi univerzitetnega centra znanosti v njem pa bo akvarij odprt za javnost.

Kot nam je pojasnil Aleš Oven, pomočnik rektorice UP, je v ponedeljek, 10. januarja, predviden podpis pogodbe o prenosu Akvarija Piran na primorsko univerzo. O tem je 30. decembra lani odločila vlada in sklenila, da z UP sklene pogodbo o brezplačni odsvojitvi nepremičnine Republike Slovenije v last UP, in sicer prostore Akvarija Piran. 

Kot je zapisano na spletni strani vlade, je bil Akvarij Piran v letu 1967 prenesen v upravljanje Srednje pomorske šole, pravni prednici Gimnazije, elektro in pomorske šole (GEPŠ) Piran, kot nadaljevanje učnega laboratorija in delavnic ribiškega programa. GEPŠ Piran že več desetletij ne izvaja izobraževalnega programa iz področja ribištva, zato se dejavnost Akvarija Piran izvaja izključno le kot tržna dejavnost, za katero pa v okviru ostalih izobraževalnih dejavnosti nima zagotovljenih sredstev. Kot smo že poročali, s podpisom namere, s katero je država pristala na brezplačen prenos nepremičnine primorski univerzi, je Akvarij Piran rešen pred zaprtjem

Podpis sporazuma za rešitev Akvarija. 

Oven poudarja, da "zaposleni strokovni sodelavci v sodelovanju s strokovnimi sodelavci GEPŠ Piran pripravljajo vse potrebno za tekoč prenos zaposlenih in opreme. Nekatere druge aktivnosti pa je univerza uskladila v preteklih mesecih - sama ustanovitev centra in organizacijska umestitev, umestitev novih delovnih mest v sistematizacijo idr.".

Dodaja tudi, da univerza v ponudbo akvarija in nepremičnine "ne bo bistveno posegala, saj ta zadovoljuje potrebe obiskovalcev, poleg tega pa je bil akvarij pred leti obnovljen". Ob vsakoletnem enomesečnem zimskem zaprtju se izvede nujna vzdrževalna dela in investicije, ki zagotavljajo nemoteno delovanje akvarija, do česar je prišlo tudi letos. "Načrt nujnih vzdrževalnih del je pripravljen in z njim bomo pričeli takoj," je še dejal Oven.

Univerza prav tako ne bo bistveno spreminjala prostorov akvarija, ki so namenjeni obiskovalcem, "posodobitve se bodo zgodile v zakulisju. Na primer z letnimi servisi hladilnikov za morsko vodo, sanacijo tal, ureditvijo shrambe, namestitvijo karantenskih akvarijev, UV sistema za sterilizacijo morske vode ipd.".

Univerzitetni center znanosti

Akvarij Piran je predviden kot eden izmed stebrov novega univerzitetnega centra, namenjen za izvajanje visokošolske in raziskovalne dejavnosti glede varstvene biologije morja, varstva narave, ekologije in populacijske biologije, rabe habitatov, vpliva antropogenih motenj v morskih ekosistemih, populacijske in varstvene genetike, invazivnimi vrstami, je še navedeno na vladni spletni strani. Akvarij bo še vedno odprt za javnost, bodo pa vsebine nadgradili z raziskovalnimi vsebinami Oddelka za biodiverziteto Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (Famnit) in ga uporabljali kot raziskovalni laboratorij za proučevanje morskih vrst.

Na univerzi pojasnjujejo: "Univerzitetni center znanosti kot celotno bomo vzpostavljali postopoma. V Piranu bomo tako tekom leta 2022 vzpostavili še dve lokaciji. Trenutno poteka selitev gradiva iz objekta na Bolniški ulici 20, kjer bo bodoča hiša znanosti, vzporedno se bo začel tudi razvoj vsebin, ki pa bo predvidoma trajal celo leto. Že kmalu pa bodo vzpostavljene osnovne delovne razmere za zaposlene v centru znanosti in obiskovalce na Tartinijevem trgu 10."

"Prenos Akvarija prinaša nove prijetne izzive, ki se jih lotevamo polni zagona, saj predstavljajo nov način sodelovanja z lokalno skupnostjo, organizacijami v prostoru in obiskovalci," je še zaključil pomočnik rektorice Aleš Oven.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Marko |  07 .01. 2022 ob  18: 06
Temu se reče "okoli riti u varžet". Najprej je bil direktor akvarija ravnatelj GEPŠ-a, ki pa je zaradi COVID-19 napravil zgubo. Zdaj pa bo iz GEPŠ prešla na UP, kjer bo novi direktor dobival plačo zato da ribe plavajo v njem. Zgubo bomo plačali davkoplačevalci, plus pa gre v žep direktorju za nagrado. Se pravi isto kot prej, okol riti u varžet.