V PIRANU PODPISALI SPORAZUM ZA REŠITEV AKVARIJA: Od sedaj v rokah primorske univerze (FOTO)

Piran

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Gimnazija, elektro in pomorska šola Piran ter Univerza na Primorskem so danes na Občini Piran podpisali pismo o nameri, s katerim je država pristala na brezplačen prenos nepremičnine, v katerih deluje piranski akvarij, primorski univerzi. S tem naj bi bil akvarij rešen pred zaprtjem.

Kot so danes objavili na Občini Piran, bo univerza preneseno premoženje namenila za izvajanje visokošolske dejavnosti. Hkrati bo v prostorih vzpostavila enega od stebrov novega univerzitetnega centra, ki bo namenjen izvajanju visokošolske in raziskovalne dejavnosti s področij varstvene biologije morja, varstvene narave, ekologije in populacijske biologije, rabe habitatov, vpliva antropogenih motenj v morskih ekosistemih ter populacijske in varstvene genetike.

"Akvarij Piran bo ob tem seveda ostal tudi v prihodnje odprt za obiskovalce," so zatrdili na občini.

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Mitja Slavinec je današnji dogodek označil "za nov mejnik v zgodovini Akvarija Piran", piranski župan Đenio Zadković pa je izrazil zadovoljstvo, "da je bila s skupnimi močmi dosežena najboljša možna rešitev za svetlo bodočnost piranskega bisera, kot je slikovito poimenoval Akvarij Piran".

Nepremičnina je bila sicer do sedaj v upravljanju gimnazije, Akvarij Piran pa se je zaradi dolgotrajnega zaprtja ob epidemiji covida-19 znašel v finančnih težavah, zaradi katerih mu je grozilo zaprtje.

Ravnatelj gimnazije Borut Butinar je v začetku junija pojasnil, da so imeli v letu 2020 okoli 30.000 evrov izgube, ki jih je šola pokrila iz lastne tržne dejavnosti, v letošnjem letu, ko je bil akvarij štiri mesece zaprt, naj bi bil izpad med 40.000 in 50.000 evrov. "Šola kot taka nima več dodatnih virov, da bi lahko to pokrivala, in ker je to tržna dejavnost, ne javna služba, niti ministrstvo nima pravne osnove, da bi kakor koli to pokrivalo," je opozoril.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija