4 SESTAVINE, S KATERIMI BOSTE OČISTILI CELO HIŠO, TUDI ODTOKE: Najdejo se v vsakem gospodinjstvu

Trendi

Štiri sestavine, s katerimi je mogoče očistiti celo hišo in celo odmašiti odtoke, najdete v skoraj vsakem gospodinjstvu. To so alkoholni kis, soda bikarbona, limona in milo.

Univerzalno sredstvo za čiščenje dobite tako, da zmešate četrtino skodelice sode bikarbone v vodo, lahko pa sok ene limone zmešate z nekaj kapljicami eteričnega olja in vlijete v liter vode. Zmes prelijte v posodo z razpršilom. Po uporabi površino, ki ste jo očistili, izperite z vodo.

Okenska stekla, ogledala in ostale steklene površine boste odlično očistili, če boste zmešali četrt litra kisa in vodo v litrsko steklenico z razpršilom. Pošpricajte na površino in obrišite s časopisnim papirjem ali papirnato brisačo.

Za poliranje pohištva in čiščenje živalskih kož pripravite mešanico iz dveh žlic naribanega mila in litra vroče vode.

Milo se mora raztopiti, vendar pa je treba mešanico uporabiti, dokler je še topla. Ne nanašajte je direktno na pohištvo, temveč na krpo, s katero boste pohištvo brisali.

Za čiščenje kopalnice pripravite pasto iz sode bikarbone in malce vode. Z njo očistite banjo, umivalnik, ploščice, straniščno školjko. Bolj trdovratne madeže očistite z mešanico iz 25 g soli in 160 ml kisa. Vodni kamen pa boste odstranili s kisom ali limoninim sokom.

Zamašene odtoke, najhujšo nočno moro vsakega gospodinjstva, boste uspešno očistili, če boste vanje nasuli skodelico sode bikarbone in skodelico kisa. Zmes se bo spenila. Pustite delovati nekaj časa, nato pa izperite s toplo vodo.

Neprijetnih vonjav v kuhinji se boste znebili z limoninim sokom. Če smrdijo čevlji, nasujte vanje sodo bikarbono, pustite delovati nekaj časa, nato pa sodo stresite ven. Na enak način lahko osvežite kavče, tepihe, fotelje, … vendar ne usnjenih. Posujte po njih sodo bikarbono in jo čez čas posesajte.

Tudi rastline v vašem domu bodo vesele naravnega čiščenja in skrbi. Če opazite na rastlinah uši, skuhajte krompir in ohladite vodo, ki je ostala. Prelijte jo v steklenico z razpršilko in nanesite na rastline. Ali pa v zemljo dajte česen.

Velike liste rastlin, kot je fikus, očistite s pivom, ki ste ga pomešali z malce vode. Pivo, ki je bilo predolgo odprto, uporabite kot gnojilo za rastline. Na enak način lahko uporabite čajne vrečke ali olupek banane. Rezano cvetje v vazi bo zdržalo dlje, če boste v vodo dali malce sladkorja ali nekaj kapljic limoninega soka.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija