4 SCENARIJI MATEJEVEGA IZGINOTJA: Splitčan morda le ni končal v Savi, to je možno, da se je zgodilo

Kronika

Iskanje Splitčana Mateja Periša v Beogradu traja že več kot mesec in pol, odkar je odšel iz kluba Gotik v Beton Hali. Kamere videonadzora so ga nazadnje posnele, kako se spušča do reke Save pri restavraciji Savanova na promenadi. Zato je bila reka po njegovem izginotju pregledana po dolgem in počez, a vsaj za zdaj brez kakršnegakoli rezultata. Glede na to, da niti truplo ni izplavalo na gladino reke, se postavlja vprašanje, ali je Periš morda odšel po drugi poti in kaj bi se mu lahko pri tem zgodilo.

Da je 27-letni Dalmatinec nazadnje viden na bregu Save in da se na zadnjem posnetku kamere videonadzora vidi, kako se spušča po stopnicah do platforme pri restavraciji Savanova na promenadi, je sledilo potem, ko so policisti rekonstruirali njegovo gibanje. Od trenutka, ko je zapustil klub Gotik, so s pomočjo posnetkov s kamer videonadzora lokalov in objektov v neposrednih bližini sestavili pot njegovega gibanja.

Ker se na posnetkih ne vidi, da bi Periš dejansko vstopil v reko, niti se ne vidi kakršenkoli gib, ki bi na to dejansko nakazoval, ostaja odprta predpostavka, da je mladenič morda odšel po kakšni drugi poti.

Niti posnetek, katerega avtentičnost je bila potrjena in na katerem se vidi, kako nekdo ali nekaj plava v reki, ni zanesljivo potrdil, da gre dejansko za Periša. Poleg tega, da morda niti Periš niti njegov telefon nista končala v vodi, pričajo podatki proizvajalca telefonov. Ta pravi, da telefon lahko oddaja signal še največ pol ure zatem, ko pade v vodo. Matejev telefon je bil lociran dve uri in pol zatem, ko naj bi vstopil v reko, v bližini Velikega vojnega otoka.

Spustil se je po stopnicah na predelu, ki ga kamere videonadzora ne pokrivajo

Ko Periš na posnetkih priteče do restavracije Savanova, njegovo gibanje in motorika nakažeta, da je morda prispel na končno destinacijo, kamor je bil namenjen. Ne teče več, ampak gre naprej z normalno hojo mimo restavracije, nato se spusti po stopnicah tako, da se z levo roko drži za ograjo na levi strani platoja.

Kaj se je zgodilo zatem, se ne vidi, ker je posnetek izredno slabe kvalitete in ne more potrditi, da je Periš dejansko vstopil v reko, na gladini pa se prav tako ne vidi nobenega gibanja. Prav zato so mnogi pomislili, da se je ponovno povzpel po stopnicah na predelu, ki ga kamere videonadzora ne pokrivajo in nadaljeval svojo pot.

Ugrabitev

Čeprav je zaradi značilnosti, ki običajno spremljajo ugrabitve, malo verjetno, da je Periša nekdo ugrabil, niti ta možnost ni izključena in se omenja vse od prvih dni po njegovem izginotju.

V bistvu bi do sedaj nekdo že moral zahtevati denar za njegovo odkupnino, če bi šlo za klasično ugrabitev. Ker pa so podrobnosti iz mladeničevega življenja ostale nekako v senci, njegovi prijatelji ne želijo stopiti pred kamere, policija pa se skorajda ni oglasila, niti te možnosti ni mogoče povsem izključiti.

Pobral ga je gliser

Glede na to, da je zadnji kader policijske rekonstrukcije Periševega gibanja trenutek, ko se spušča po stopnicah na platformo ob reki, ni izključena možnost, da ga je usodne noči nekdo pobral s plovilom. Gre za zelo prometen predel Save. Imetniki plovil zelo pogosto priplujejo, se privežejo ob pomolih, za nekaj časa obiščejo lokale, nato pa se vrnejo na plovilo in nadaljujejo svojo pot.

Gre za prizor, ki ga je skoraj vsak Beograjčan videl vsaj enkrat v življenju na katerem od pomolov ali platformi ob reki Savi. Zato ni izključeno, da je tudi tokrat nekdo pristal ob platformi. Poleg tega je samo nekaj deset metrov nižje pristanišče za ladje, reka na tem predelu pa je razmeroma globoka.

Periš je na Hrvaškem v času sezone delal kot skiper in na tem področju je želel tudi napredovati. Poleg tega je zadnja oseba, s katero je komuniciral, Splitčanka Maja Sopta, lastnica podjetja za najem plovil, ki sicer zatrjuje, da se nista dobro poznala. Podatki iz objav na družbenih omrežjih pa pričajo, da najverjetneje ni šlo le za bežno poznanstvo.

Zanimiv je tudi podatek, da je pot, ki jo je pretekel Periš, identična poti, ki jo ponujajo Google zemljevidi, ko vpišete klub Gotik kot začetek in Savanova kot končni cilj.

Želel je izginiti

Ena od možnosti, ki se prav tako ves čas pojavlja, da je Matej preprosto želel izginiti, oditi brez sledi. Ko gre za odraslo osebo, policija zmeraj preveri tudi to možnost, ko dobi prijavo o izginotju.

Zakaj bi se Periš odločil za kaj takega, da bi pustil svojo družino v žalosti in skrbeh, je težko ugibati. Vsekakor bi šlo za še en misterij, ki jih v povezavi z njegovim izginotjem ne manjka. Od podrobnosti iz njegovega življenja do tega, kar se je dogajalo v klubu Gotik, kaj ga je privedlo do tega, da je tekel … vse to iz neznanega razloga ostaja v megli.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  23 .02. 2022 ob  10: 55
pa vi ste pobudalili skrozzz
 |  22 .02. 2022 ob  13: 58
EVO GA SPET
MA DEJ NEHAJTE S TEM..PA KAJ JE ON SLOVENSKI DRŽAVLJAN
PA TAKIH NOVIC JE NA TONE ZAKAJ RAVNO NJEGA
V ITALIJI JE BOLJ ZANIMIVO IZGINOTJE ML.OTROKA
ZAKAJ O TEM NIČ?