20 LET REGISTRA ARTROPLASTIKE VALDOLTRA: Zbirka 36.000 operacij kolčnih in kolenskih endoprotez

Ankaran

V letu 2002 so v ortopedski bolnišnici Valdoltra vzpostavili register artroplastike, v katerega so do zdaj vnesli 36.000 podatkov o tem, kako so se obnesle vsajene proteze na kolkih in kolenih. Zbirajo tudi vsadke, ki so jih morali odstraniti. Tako zabeležene izkušnje so kirurgom ortopedom podlaga za izbiro materialov, so sporočili iz bolnišnice.

V registru so podatki o posameznih izdelkih različnih proizvajalcev ortopedskih vsadkov. Za vsakega zabeležijo na primer način pritrditve, pojavnost omajanja ali celo zloma vsajene proteze, pojavnost infekcij in odstotek ponovnih operacij. Posebnost je zbirka odstranjenih vsadkov, ki služijo za kasnejše kemijske, biološke in mehanske analize.

Kot so še zapisali v bolnišnici, se je sistem v dvajsetih letih izpopolnil do mere, da omogoča predstavitev podatkov v tabelah in krivuljah preživetja. Kirurgi ortopedi si s tem pomagajo pri izbiranju optimalne rešitve glede na bolnikovo pričakovano življenjsko dobo, telesno stanje, življenjski slog in njegove aktivnosti.

Po besedah Vesne Levašič, ki zbirko vodi že od začetka, je register nastal po zgledu skandinavskih registrov, da bi pridobili objektivne rezultate zdravljenja in omogočili spremljanje dolgoročnih kliničnih rezultatov.

Poudarila je še, da ortopedska bolnišnica Valdoltra od leta 2019 upravlja tudi slovenski register endoprotetike, kar pomeni, da so jim vsi izvajalci v Sloveniji, ki vstavljajo kolčne ali kolenske proteze, po zakonu dolžni pošiljati podatke.

Ortoped Simon Kovač je spomnil, da je zgodovina ortopedskih vsadkov polna neuspehov, ki so bili posledica uporabe slabih materialov ali neustreznih konstrukcij, saj je bilo znanja bistveno manj kot ga imamo danes. Ocenil je, da so s kritično presojo rezultatov uspeli preprečiti uporabo neustreznih protez.

Kot primer je navedel, da so "v začetku tega tisočletja trg preplavile tako imenovane metal-metal kolčne endoproteze, ki so v Veliki Britaniji povzročile katastrofo nacionalnih razsežnosti". Pojasnil je, da so na podlagi analize svojih podatkov v Valdoltri predvideli, da nova tehnologija najverjetneje ne bo uspešna, in je zato niso nikdar uvedli v rutinsko uporabo.

Register artroplastike Valdoltra so ustanovili leta 2002 na pobudo takratne pomočnice direktorja za znanstvenoraziskovalno in pedagoško področje Ingrid Milošev ter s podporo takratnega direktorja Venčeslava Pišota. Danes šteje med večkrat citirane evropske registre, trdijo v bolnišnici.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija