REDKOBESEDNI V ANKARANU: Razlog za zadržanje izvajanja proračuna bodo razkrili po seji

Ankaran

Ankaranska občina zaradi finančnih težav pripravlja rebalans proračuna za leto 2023, medtem pa se je župan Gregor Strmčnik zavil v molk in ne želi pojasniti, kje je vzrok za tako velik razkorak med načrtovanimi in realiziranimi proračunskimi prihodki. Kot je znano, slednji dosegajo zgolj 19 odstotkov od načrtovanega, kar pomeni, da za številne planirane projekte v občinski blagajni zmanjkuje denarja oziroma ga očitno ne bo. Je šlo res za nerealen in populistični finančni načrt občine, kot trdi opozicija? 

Poročali smo že o resnih težavah z občinskim proračunom ankaranske občine, ki so pripeljale do tega, da je moral župan Gregor Strmčnik sprejeti odločitev o začasnem zadržanju izvrševanja proračuna za leto 2023, saj naj bi bil proračun finančno nevzdržen. Prihodki v prvem šestmesečju letošnjega leta namreč dosegajo zgolj 19 odstotkov od načrtovanih. Zadržanje izvrševanja proračuna pomeni ustavitev vseh plačil, saj za vse obveznosti, ki jih je občina sprejela, ni zagotovljenih dovoljšnih sredstev. Opozicija je do župana kritična; v listi Vsi smo Ankaran so že v času sprejemanja proračuna opozarjali, da je nerealen in populistično pripravljen, zato ga niso podprli. K realni pripravi proračuna je Strmčnika pozval tudi Odbor za gospodarstvo, a očitno zaman.

Za pojasnila smo zaprosili tudi župana Strmčnika. Iz županovega kabineta smo prejeli le skop odgovor, v katerem potrjujejo, da je razlog za začasno zadržanje izvrševanja proračuna priprava rebalansa.  

"Razlog za začasno zadržanje izvrševanja občinskega proračuna je priprava na rebalans proračuna Občine za leto 2023," so odgovorili na naše vprašanje, niso pa želeli pojasniti, zakaj je do tega prišlo in kaj je razlog za tak razkorak med načrtovanimi in realiziranimi proračunskimi prihodki.

Prav tako niso želeli komentirati navedb občinskih svetnikov liste Vsi smo Ankaran, da se glede odločitve o zadržanju izvrševanja proračuna župan ni usklajeval z občinskim svetom, ampak je svetnike o tem, da je proračun finančno nevzdržen, zgolj obvestil.

V molk so se zavili tudi glede rebalansa; tako ne želijo pojasniti, katere načrtovane projekte in izdatke bo občina morala z rebalansom najbolj finančno omejiti. 

"Pojasnila glede rebalansa bodo javnosti podana po seji občinskega sveta," so zapisali v odgovoru na naša vprašanja, do takrat pa bodo morali prebivalci ankaranske občine zgolj ugibati o tem, na kakšnih majavih temeljih je bil sprejet ključni finančni načrt občine.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  12 .09. 2023 ob  21: 03
Koliko denarja so Vsi smo Ankaran izsilili za Cerovca?