10 DNI LEŽANJA, PA ŠE PLAČILO: ZRS Koper išče kandidate za sodelovanje v raziskavi (VIDEO)

Koper

Ste vedeli, da ste za večdnevno ležanje lahko tudi plačani? Tudi to je mogoče. V znanstvene namene, seveda. Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper bo v sodelovanju z izolsko bolnišnico septembra izvajalo prav takšno raziskavo, iščejo pa kandidate. 

Te raziskave ZRS Koper izvaja že več kot 20 let, letos pa so se osredotočili na zgodnje spremembe, ki jih na telesu pušča ležanje. "To pomeni, da bodo sodelujoči v raziskavi ležali kratek čas. Starejši preiskovanci bodo ležali samo 10 dni, mlajši, torej polnoletni do 35 let, pa 21 dni," je pojasnil dr. Boštjan Šimunič z Inštituta za kineziološke raziskave ZRS Koper. 

"Pri starejših bosta dve skupini, ena se bo pred samim ležanjem dva meseca pripravljala s stegenskimi vadbami, med ležanjem pa izvajala kognitivno motorično vadbo," je pojasnil dr. Rado Pišot, direktor ZRS Koper. 

Že deseto leto koprski raziskovalci sodelujejo tudi čezmejno, z Italijo. "V preteklosti smo večinoma raziskovali ležanje pri mlajši populaciji. Zdaj pa organiziramo drugačne projekte raziskovanja ležanja, ki vključujejo tudi starejše," je dejal prof. dr. Gianni Biolo z Oddelka za medicinske znanosti Univerze v Trstu.

"Starejši ljudje so pogosto hospitalizirani in soočeni s situacijo, kjer morajo ležati deset dni, kar je tudi povprečen čas hospitalizacije. Zelo pomembno je, da vemo, kaj se dogaja v telesu človeka, ki toliko časa leži – tudi če gre za zdravega človeka," pa je dodal prof. Marco V. Navici z Univerze v Padovi. 

Raziskovalci še vedno iščejo posameznike, ki bi v študiji sodelovali. Tokrat potrebujejo le moške, je pa za sodelovanje v raziskavi predvideno tudi finančno nadomestilo (od 2500 do 4000 evrov bruto – odvisno od starostne skupine in intervencij, ki jih bo posameznik deležen), vendar pa to ne sme biti glavno vodilo pri odločitvi za sodelovanje, so še poudarili raziskovalci.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Imperio  |  24 .06. 2023 ob  16: 13
Ni potrebno iskati preveč.
Na RTV-ju imate vsaj tisoč kandidatov.
Ki lahko tudi celo leto ležijo in nič ne delajo