ZPS SVETUJE: Imejte vsaj 10 GB prenosa podatkov v mobilnih paketih

Slovenija

V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) ocenjujejo, da je kakovost ponudbe mobilnih storitev v Sloveniji dobra, potrošnikom pa ob tem svetujejo, naj se ne zadovoljijo s paketi mobilnih operaterjev, ki ponujajo manj kot 10 GB mobilnega prenosa podatkov na mesec.

Mobilni podatkovni dostop je po mnenju ZPS že nekaj časa daleč najpomembnejša mobilna storitev, pri čemer 10 GB trenutno za večino uporabnikov še zadostuje, "a za uporabnika, ki se zanaša le na mobilni internet, in za mlade, ki si ne znajo niti zamisliti življenja brez videoposnetkov, niti približno ne zadošča več". Ob tem opozarjajo, da morajo biti uporabniki pozorni tudi na količine prenosa podatkov, ki jih paketi vključujejo v EU.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so pri pregledu ponudbe mobilnih storitev v Sloveniji opazili, da operaterji v zadnjem času povečujejo količino podatkovnega prometa v paketih, "kar je s stališča digitalnega napredka vsekakor vredno pohvale". Vendar se v zvezi bojijo, da bi lahko večje količine podatkov v prihodnosti postale izgovor za podražitve mobilnih paketov.

Količina podatkov je tudi pravzaprav edini razlog, zakaj bi potrošnik operaterja menjal, saj so mobilna omrežja na primerljivi kakovostni ravni. "Če tekmečev paket za isto ceno nudi, na primer, še enkrat več podatkov in niste vezani, potem se zamenjava operaterja vsekakor splača," so v sporočilu povzeli Boštjana Okorna. A Okorn opozarja, da operaterji uporabnikom ne svetujejo, naj se prestavijo na sodobnejše in bolj ugodne pakete, zato morajo ti sami preverjati ponudbo paketov pri operaterjih.

Kakovost ponudbe mobilnih storitev v Sloveniji dobra

Nasploh v ZPS ocenjujejo, da je kakovost ponudbe mobilnih storitev v Sloveniji dobra, glede na ponujene storitve pa so tudi cene dovolj ugodne. Želijo si le več prehodov med operaterji, ki pa so "zaradi vezav z nakupom pametnega telefona ali drugih ugodnosti manj številni, kot bi morali biti, da bi učinkovito kaznovali neprimerne poslovne poteze". Poleg tega množično kupovanje telefonov pri operaterjih negativno vpliva na ponudbo na trgu, predvsem cene, ki predolgo ostanejo na isti ravni kot v času, ko je telefon prvič prišel na trg. V tujini je zato modele, ki so stari nekaj mesecev, možno kupiti za precej nižjo ceno.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija