ZOPER INŠPEKTORICO, KI JE ODREDILA USMRTITEV RONA, VLOŽENA KAZENSKA OVADBA: "Živali umirajo po ukazu takih, ki bi jih morali ščititi, fuj"

Slovenija

V začetku meseca smo poročali o zaključku policijske preiskave tragičnega dogodka, ki se je sredi marca letos odvil v Mengšu. Do tragičnega dogodka, v katerem je umrla deklica, naj bi privedel nesrečni splet okoliščin. Simon Mihorič, predsednik društva Srce za bulle, ki v celotnem postopku zastopa družino oziroma lastnike nesrečnega psa Rona, je v imenu društva zoper inšpektorico, ki je odredila usmrtitev psa, vložil kazensko ovadbo.

Fotografija je simbolična.

Pooblaščenka družine lastnikov psa, odvetnica Monika Poje, je že pred časom dejala, da še vedno niso bili seznanjeni z obdukcijskim zapisnikom. Kot nam je povedal Simon Mihorič, se to do danes še ni zgodilo.

Odvetnica je še pred usmrtitvijo psa na sodišče vložila zahtevo za zavarovanje dokazov, torej psa, dokler ne bodo uradno znane ugotovitve sanitarne inšpekcije. Inšpektorica pa je kljub temu izdala odločbo o usmrtitvi psa – slednjega so usmrtili v začetku aprila. Odvetnica se je nato ponovno pritožila.

"Čeprav Rona ni več, bodo odgovarjali vsi prisotni v primeru zaradi relativnih in absolutnih napak, ki so botrovale njegovi smrti. Mislim, da je jasno, da se borimo v pravo smer," pravi Mihorič.

Na odločitev inšpektorice se je odvetnica Pojetova pritožila, konec maja pa je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano njeni pritožbi, da se ustavi usmrtitev psa, ugodilo. Kar pomeni, da je do nadaljnjega, torej dokler ne bodo končani vsi sproženi postopki, odločba o usmrtitvi psa razveljavljena, zadeva pa se vrne prvostopenjskemu organu v ponovno odločanje.

Simon Mihorič

Ministrstvo je ugotovilo tako relativne kot absolutne kršitve pravil upravnega postopka glede usmrtitve psa. Glede navedb Pojetove v pritožbi, da je bila odločba o usmrtitvi psa vročena njeni stranki šele po usmrtitvi psa, pa je ministrstvo menilo, da bi morala inšpekcija kot organ prve stopnje paziti na to, da bi bila odločba najprej vročena vsem strankam konkretnega inšpekcijskega postopka.

"Toliko o tem, da bomo neuspešni, kot so pametovala nekatera društva in laiki. Celo žalili so nas iz društva Lajka, da ne bomo nič dosegli in da iščemo samo slavo," je zapisal na Facebooku Mihorič.

"Gremo dalje, čeprav ni poceni, je pa učinkovito. In predvsem jasno, da ne počno po črki zakona in živali umirajo po ukazu takih, ki bi jih morali ščititi. Fuj," dodaja.

Kot nam je potrdil, so zoper inšpektorico vložili kazensko ovadbo. S tem, ko je ministrstvo ovrglo postopek, pa naj bi po njegovih besedah "priznali krivdo in priznali, da so bile v postopku strojene napake". Dodal je tudi, da ne bodo ostali pri tem, temveč nameravajo vložiti še nekaj kazenskih ovadb in civilnih tožb

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Artu |  18 .06. 2021 ob  16: 04
Dragi uporabnik "Goldhorn" glede tvoje navedbe da pes ne sodi na verigo. Seveda da ne sodi. Kot velik ljubitelj in lastnik psov to dobro vem. Preberi dobro kaj pisem da je bil pes na verigi je navedeno v Porocilu, ki so ga objavili v medijih. Kar se pa tice navedb "se delas strokovnjaka" niso na mestu saj gre za povzetek Porocila ki je bilo javno objavljeno v medijih.
goldhorn |  17 .06. 2021 ob  10: 17
@Artu

Če se že delaš strokovnjaka: ali pes sodi na verigo? NE!
Artu |  17 .06. 2021 ob  09: 20
Prebral sem poročilo ki je bilo objavljeno. Deklica pride na zasebno zemljišče in psu ponudi hrano, pes laja je privezan. Ta pes laja in brani svoje dvorišče saj je očitno tako “navajen” Deklica se zaplete v njegovo verigo pade, pes jo poškoduje. Žalostno za deklico ki je zal podlegla poškodbam. Za to ni besed in sožalje staršem. Vendar v tujini psa odstranijo ga dajo na opazovanje v kletko pristojnim in se počaka na ugotovitve inšpekcije, izvedencev itd V tem primeru ni prav da se psa preprosto usmrti potrebno bi bilo počakati da se postopek zaključi in psa ustrezno obravnava. Takšna “rutinska praksa” usmrtitev je najlazja. Ljudje želimo transparentne potopke da se zadeva strokovno preveri!
Silvana63 |  17 .06. 2021 ob  09: 06
-8
Halo tipson!! Otroka je tvoj pes ogrizel do smrti!! To te ne skrbi? Ma itak, videt tipa, ti je vse jasno in kdor ima take pse se ve kaj počne.
galeb |  17 .06. 2021 ob  07: 39
-1
A tale grafika na dveh nogah je zaščitnik psov? Ojoj
Kristjan |  16 .06. 2021 ob  19: 21
11
Bravo Simon in ekipa. Lp
vseved |  16 .06. 2021 ob  17: 21
Lep pes.
Pjero Shriba |  16 .06. 2021 ob  15: 59
-4
A je mogoče ta gospod doma iz Tetova ?