ŽENSKE 'PADAJO' NA BRADAČE: Zakaj so jim privlačnejši od popolnoma obritih moških?

Trendi

V zadnjih letih lahko skoraj na vsakem koraku vidimo moškega z veliko, polno brado. Kar je bilo nekoč domena pomorščakov, je v zadnjem obdobju trend. Toda kako privlačne so brade, ko govorimo o zmenkih? Ali ima moški z brado boljše možnosti za privabljanje potencialne romantične partnerice? Ta vprašanja so si nedavno zastavili raziskovalci univerz v Queenslandu in Stirlingu. Rezultati najnovejše raziskave, objavljene v znanstveni reviji Royal Society Open Science, so pokazali, da so večini žensk privlačnejši bradati moški.

V tej raziskavi je sodelovalo 919 pretežno heteroseksualnih žensk, starih od 18 do 70 let. Prikazali so jim tri obraze moških in jih prosili, naj ocenijo njihovo privlačnost v smislu pripravljenosti na kratkoročno in dolgoročno zvezo z njimi.

Vsak od treh obrazov je bil prikazan tako z brado kot popolnoma obrit. Tako bradata kot pobrita različica posameznega obraza sta bili nato predstavljeni še v petih 'podrazličicah', in sicer v razponu od najmanj do najbolj možatih obraznih lastnosti, med katerimi so bile: oglata čeljust, globoko vsajene ozke oči in izbočena obrvna kost. Ženske so izpolnile tudi vprašalnike, s katerimi so merili stopnjo njihovega odpora na parazite, ki živijo na telesu, in željo, da bi imele otroke.

Udeleženkam so bili na splošno privlačnejši bolj 'možati' obrazi kot tisti z bolj 'ženskimi' potezami. Ta trend je bil opazen tako pri izbiri za dolgoročno kot kratkoročno zvezo in tako pri obritih kot bradatih moških. Sicer pa so jim bili bradati moški privlačnejši od popolnoma pobritih očitno zato, ker so udeleženke zaznale, da izžarevajo večjo telesno in družbeno dominanco, menijo raziskovalci.

A preden britvico zalučate v koš, vedite, da niso vse ženske oboževalke brad. Zanimivo je, da so bili bradati moški manj privlačni ženskam, ki so imele višjo stopnjo odpora do zunanjih zajedavcev (bolh in uši), čeprav prav obratno velja za tiste ženske, ki jih je skrbela prisotnost škodljivih bakterij ali virusov. To bi lahko razlagali kot dokaz, da so moške obrazne dlake primeren pokazatelj zdravja za ženske, ki imajo veliko pomislekov o patogenih mikroorganizmih, menijo raziskovalci.

Soavtor študije Anthony Lee z univerze v Stirlingu je za The Guardian dejal, da bi lahko imel odpor do brade zaradi strahu pred paraziti korenine v naši evoluciji. "V sodobnih časih sta nega in higiena na višjem nivoju, povezava med poraščenostjo in prenašanjem zunanjih zajedavcev pa morda ne obstaja več, vendar še vedno obstaja evolucijska tendenca za te strahove," je pojasnil.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Drek |  17 .01. 2020 ob  10: 58
-5
Zadnja leta je moderna brada pri moskih, da se mladi muslimani ne pocutijo diskriminirane. Kot se za zenske dela neko moderno hijab modo, za moske je pac zdaj brada moderna, da se ne pocutijo nelagodno v zahodnem svetu.