ZDAJ JE URADNO: Delavci v Hotelih Bernardin bodo prihodnji teden stavkali (VIDEO)

Piran

Sindikat delavcev Save Turizma je za torek napovedal opozorilno stavko delavcev v Hotelih Bernardin, s katero želijo med drugim preprečiti prenos sobaric na zunanje izvajalce ter od uprave družbe doseči uskladitev plač z inflacijo in sklenitev aneksa k podjetniški kolektivni pogodbi. K podpori pozivajo tudi druge zaposlene v Savi Turizmu.

Kot so danes sporočili iz Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije, katerega del je reprezentativni sindikat zaposlenih v Savi Turizmu, uprava družbe kljub številnim pozivom ni ugodila njihovim zahtevam.

Med njimi so preklic načrtovanega prenosa sobaric v Hotelih Bernardin na zunanje izvajalce, odprava plačnih nesorazmerij, takojšnja uskladitev osnovnih plač z lansko inflacijo (10,3 odstotka), sklenitev aneksa k podjetniški kolektivni pogodbi, dvig povračila stroškov prevoza na delo na 21 centov na kilometer ter polno nadomestilo plače za čas trajanja stavke.

V sindikatu so ob tem obvestili člane, da bo uprava družbe Sava Turizem, pod okrilje katere sodijo Hoteli Bernardin, po njihovem predvidevanju na zborih zaposlenih nadaljevala pritiske na člane sindikata z namenom preprečiti stavko. To predstavlja kršitev določil zakona o stavki, so izpostavili.

Kot v sindikatu opozarjajo že nekaj časa, bi načrtovani prenos sobaric v Hotelih Bernardin na zunanjega izvajalca Aktiva čiščenje predstavljal škodljivo prakso, ki vplivajo na socialni in materialni položaj delavcev.

O tem so obvestili tudi vlado in Slovenski državni holding (SDH), saj je Sava Turizem v lasti družbe Sava, katere 90-odstotna lastnica je prek SDH in Kapitalske družbe država, a so "razočarani nad neodzivnostjo".

V krovnem Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije (SGIT) so danes ponovili, da odločno nasprotujejo "zlorabi instituta spremembe delodajalca zgolj zaradi nižanja stroškov dela".

"Ne dvigujemo glasu zgolj za izločene sobarice iz Hotelov Bernardin, glasni smo za vse do sedaj izločene sobarice iz delniške družbe Sava Hoteli in za vse druge delavke in delavce, ki so prešli k novemu delodajalcu zgolj zaradi stroškov dela. Vsi izločeni delavci, ne zgolj v hotelirstvu, temveč tudi v drugih, praviloma storitvenih dejavnostih, so prezrti in izrinjeni na rob preživetja," so zapisali v sporočilu za javnost.

Outsourcing je škodljiv poslovni model, v okviru katerega so delavci za primerljivo delo velikokrat slabše plačani kot redno zaposleni, imajo nižje dodatke k plači, slabše pogoje dela, njihovo delo ni cenjeno in se jih na veliko izkorišča. Regres je minimalen, o božičnici pa lahko le sanjajo, so ponovili v SGIT. Od vlade ter predvsem ministrov za delo in gospodarstvo zato pričakujejo, da izpolnijo zavezo iz koalicijske pogodbe v zvezi z odpravo outsourcinga in prekarnega dela.

Vodstvo Save Turizma medtem vztraja, da dosledno spoštujejo zakonodajo, prenos zaposlenih pa med drugim pripisujejo sezonski naravnanosti podjetja. "Smo izredno sezonsko naravnano podjetje, v katerem je težko uravnavati nihanja števila zaposlenih sobaric. Na Obali je na primer v nizki sezoni lahko zasedenih manj kot 100 sob dnevno, v visoki sezoni pa 750 sob dnevno," so v začetku meseca pojasnili odločitev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  24 .02. 2023 ob  22: 50
pravijo ,da je delo sezonskega kova,komu lažejo?dela se tudi pozimi ,zaprto je le v času dopusta in koriščanju nadur,sploh pa hotel Bernardin in Histrion in tukaj v teh dveh hotelih bi komot lahko obdržali svoj stalno zaposlen kader,ki ga je bore zelo malo,saj je hudo pomanjkanje kadra,pa še tega gredo "preprodajat"...poraja se mi uprašanje ali gre tu s to potezo morda le za pranje denarja?ne vem samo uprašam...
Miro |  23 .02. 2023 ob  06: 32
podpiram
kokodek |  22 .02. 2023 ob  14: 53
10
podpiram stavko , zbuditi se morajo tudi drugi delavci v gospodarstvu!!!!