ZARADI PRITISKA STARŠEV V PREIMENOVANJE VRTCA: Židovska deklica Ana Frank naj ne bi bila več primerna

Svet

Po pritisku staršev so oblasti nemškega mesta Tangerhütte sprejele odločitev o preimenovanju otroškega vrtca, ki je doslej nosil ime po Ani Frank. Sprememba imena naj bi bila del širšega pojmovanja, katerega cilj je proslaviti raznolikost otrok, ki vrtec obiskujejo. Ime Ane Frank naj se s tem novim poudarkom na raznolikosti ne bi ujemalo. Tako naj bi starši in zaposleni želeli ime, ki je bolj "otrokom prijazno"

Po poročanju nemških medijev so starši v mestu Tangerhüttenemški deželi Saška-Anhalt zahtevali preimenovanje vrtca "Anne Frank", saj naj bi svojim otrokom težko razložili pomen najbolj znane judovske deklice, ki je pri 15 letih tragično umrla v koncentracijskem taborišču. Pobuda za spremembo imena po besedah direktorja vrtca prihaja od staršev z migrantskim ozadjem.

Odločitev je sprožila številne odzive. Tako je organizacija Miteinander eV, ki promovira odprto družbo, izrazila svoje nestrinjanje s to odločitvijo, saj po njihovem mnenju obstajajo učinkoviti in starosti primerni izobraževalni koncepti za poučevanje otrok in mladih o življenju in zgodovinskem pomenu, ki ga ima Anna Frank. 

Prav takom menijo, da je zdaj bolj kot kdaj koli prej potrebna občutljivost za vpliv simboličnega preimenovanja.

Vendar so mestne oblasti pri svoji odločitvi o spremembi imena vrtca neomanje. Po besedah župana Andreasa Brohma je preimenovanje del širšega koncepta, katerega namen je proslaviti raznolikost otrok, ki obiskujejo vrtec. Brohm je izjavil, da so želje mnogih staršev po preimenovanju vrtca imele večjo težo kot svetovne politične razmere.

Otroški vrtec, ki se že od leta 1970 imenuje po Ani Frank, naj bi se po novem imenoval "Svetovni raziskovalec".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  07 .11. 2023 ob  17: 48
Prekleta banda musli MARS V PM!
manemebasat |  07 .11. 2023 ob  12: 38
Naj ga poimenujejo po oslu, na katerem je mohamed (pig piss be upon him) prepotoval cel soncni sistem v enem tednu.
alfa |  06 .11. 2023 ob  18: 17
11
naj poimenujejo..greta