ZARADI NOVIH SEVOV NEKATERE DRŽAVE PREPOVEDALE MASKE IZ BLAGA: Kaj svetuje stroka?

Slovenija

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v petek sporočila, da zaradi novih mutacij novega koronavirusa za zdaj ne namerava spreminjati svojih smernic glede uporabe zaščitnih mask iz blaga. Kot je pojasnila, se novi, bolj nalezljivi sevi virusa prenašajo na enak način kot ostali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Nemčiji in Avstriji so zaradi novih sevov novega koronavirusa v javnem potniškem prometu in v trgovinah obvezne kirurške in maske vrste FFP2, medtem ko maske iz blaga niso več dovoljene.

Tehnična vodja WHO glede pandemije covida-19 Maria Van Kerkhove je poudarila, da so nekateri novi sevi morda bolj prenosljivi, da pa študije iz Velike Britanije in Južne Afrike kažejo, da način prenašanja okužb ostaja enak. Ob tem je na novinarski konferenci v Ženevi dejala, da se lahko države glede uporabe mask odločajo po svoje.

WHO uporabo zaščitnih mask iz blaga priporoča za mlajše od 60 let, ki nimajo pridruženih bolezni. Van Kerkhova je dejala, da morajo biti takšne maske narejene iz treh plasti blaga, da nudijo zadostno zaščito.

Po drugi strani uporabo medicinskih mask organizacija priporoča zdravstvenemu osebju, vsem, ki so bili na testiranju na novi koronavirus pozitivni ali čakajo na izvide testa ter tistim, ki skrbijo za covidnega bolnika. Medicinske maske WHO priporoča tudi za starejše od 60 let, saj je pri njih večje tveganje za težji potek bolezni.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  24 .01. 2021 ob  10: 56
prepovedali maske iz blaga,torej ja najboljse da so plasticne maske,da vsi pocrkamo al kajjQuery11230439876939196989_1611481850065??KAJ JE NAROBE Z PRALNIMI MASKAMI,KI JIH TAKOJ OPEREMO PO UPORABI????? NIČ!!!!
le to da ne gredo v prodajo navadne lekarniske maske,samo v tem je problem MONEY MONEY MONEY...
td |  24 .01. 2021 ob  10: 24
Čisto vse maske so problem dokler jih ljudje menjajo 1x na teden, vmes tlačijo v žepe, na lakte, .... Ob redni menjavi, so učinkovite vse, ene bolj, druge manj, vse pa dobro ščitijo predvsem druge, kar je tudi nekaj, saj je pri maskah daj-dam, oz. no pri virusu bolje reči ne dam-ne daj. :-) Po vseh testih nudijo kururške večjo zaščito drugim kot sebi. Seveda najbolje, da bi vsi imeli ffp2 in jih redno menjali vsaj na par ur. Najboljše so specifične anticovid s prevleko ali materialov, ki lahko nevtralizirajo virus. Nekatere bakrene nitke, nekatere kaj drugega.