ZANIMANJE ZA RUSKO IN KITAJSKO CEPIVO V EVROPI NARAŠČA: Orban se je že cepil, dobili bi ju radi tudi Čehi (FOTO, VIDEO)

Svet

Madžarski premier Viktor Orban je danes sporočil, da je prejel prvi odmerek cepiva proti novemu koronavirusu, ki ga je razvilo kitajsko podjetje Sinopharm. Tako za kitajsko kot rusko cepivo se medtem zanimajo tudi Čehi. 

Viktor Orban

"Cepljen sem," je zapisal Orban na Facebooku, kjer je objavil tudi fotografije in videoposnetek, s katerih je razvidno, kako mu zdravnica vbrizgava cepivo. Objavil je tudi fotografijo s škatlico, v kateri je steklenička s cepivom.

Madžarska je v sredo postala prva članica EU, ki je začela množično cepljenje s kitajskim cepivom, pred tem pa je v program cepljenja že vključila tudi rusko cepivo Sputnik V. Ti dve cepivi sicer nimata dovoljenja Evropske agencije za zdravila (Ema) za uporabo v EU.

COVID 2/110. Oltva vagyok // Vaccinated ✅

COVID 2/110. Oltva vagyok // Vaccinated ✅

Objavil/a Orbán Viktor dne Nedelja, 28. februar 2021

Orban, ki je kritičen do EU, ker ni dovolj hitro zagotovila dovolj cepiva, je pozval državljane, naj se znebijo pomislekov glede kitajskega cepiva, o njegovih pozitivnih učinkih pa poročajo tudi provladni mediji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Brez kitajskega in ruskega cepiva bi bili v velikih težavah," je v petek dejal Orban.

Napovedal je, da bo 2,6 milijona Madžarov, ki so se doslej prijavili za cepljenje proti covidu-19, do začetka aprila cepljenih z vsaj enim odmerkom cepiva. Doslej je bilo na Madžarskem z vsaj enim odmerkom cepiva cepljenih pol milijona ljudi, med njimi največ s cepivom Pfizerja.

Češka zaprosila za rusko cepivo 

Češka je po besedah njenega predsednika Miloša Zemana zaprosila za dobavo ruskega cepiva Sputnik V. Zeman je za televizijo CNN Prima News v soboto dejal, da se je s prošnjo glede cepiva obrnil neposredno na ruskega predsednika Vladimirja Putina"Informacije z ruskega veleposlaništva dajo slutiti, da bi (cepivo) lahko prispelo v naslednjih nekaj dneh," je dejal Zeman. Ob tem je priznal, da rusko cepivo še čaka na dovoljenje za uporabo na Češkem.

Češka, ki je zaradi velikega naraščanja okužb z novim koronavirusom močno prizadeta, je zaprosila za dobavo ruskega cepiva v odgovor na počasno dobavo cepiv v okviru naročil Evropske unije, je pojasnil Zeman. Ob tem je dejal, da njegova država razmišlja tudi o nakupu kitajskega cepiva podjetja Sinopharm, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cepljenje v državi s slabimi 11 milijoni prebivalcev poteka počasneje kot pričakovano, saj so od decembra razdelili le 650.000 odmerkov cepiva. Gre za cepiva treh v EU odobrenih proizvajalcev Pfizer-BioNTech, Moderne in Astrazenece. Z uporabo cepiva Sputnik V bi bila Češka po Madžarki druga članica EU, ki bi začela cepljenje z ruskim cepivom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  01 .03. 2021 ob  07: 45
mi bomo raje počakali na Trumpovo cepivo
hribi |  28 .02. 2021 ob  18: 52
Dr. Sucharit Bhakdi, nekdo ki ve in si upa povedati