ZAČELO SE JE VPISOVANJE LJUDSKIH OBVEZNIC: Koliko vas bo stalo, če bi jih želeli kupiti?

Slovenija

Prvič doslej se danes na več kot 200 vpisnih mestih po državi začenja vpisovanje t. i. ljudskih obveznic, namenjenih fizičnim osebam s prebivališčem v Sloveniji. Izdane bodo v skupnem obsegu 250 milijonov evrov in z ročnostjo tri leta, letna obrestna mera bo znašala 3,4 odstotka, v izplačilo pa bodo zapadle konec februarja 2027.

Obveznice bodo dostopne na 249 vpisnih mestih po državi, in sicer prek petih distributerjev, to so banke NLB, Nova KBM, BKS in SKB ter borzno-posredniška družba Ilirika. Konkretneje - na voljo bodo v 37 poslovalnicah NLB, 45 poslovalnicah Nove KBM, 109 poslovalnicah Pošte Slovenije, osmih poslovalnicah BKS, 46 poslovalnicah SKB ter štirih poslovalnicah Ilirike.

Vpisovanje ljudskih obveznic se bo začelo danes ob odprtju poslovalnic in bo trajalo do 16. februarja do 12. ure. Na voljo bodo za vse polnoletne fizične osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji. Pozneje, ko bodo uvrščene na trgovanje na Ljubljanski borzi, bodo prosto prenosljive in jih bo lahko kupil kdorkoli.

Obveznice bodo uradno izdane 23. februarja, na Ljubljansko borzo pa bodo predvidoma uvrščene 27. februarja.

Da bi omogočili sodelovanje čim večjemu številu vlagateljev, je minimalni znesek vpisa določen pri 1000 evrov oz. pri vrednosti ene obveznice, maksimalni pa pri 100.000 evrov (100 obveznic). Pozneje, ko bodo uvrščene na trgovanje na Ljubljansko borzo, omejitev glede obsega trgovanja ne bo.

Za oddajo naročila za nakup obveznic bo moral vlagatelj pri banki ali borznoposredniški hiši odpreti trgovalni račun vrednostnih papirjev, če ga seveda še nima. Pri tem bo potreboval osebni dokument, številko bančnega računa, davčno številko ter enotno matično številko občana.

Z izdajo ljudskih obveznic želijo na finančnem ministrstvu zagotoviti dodatna sredstva za državni proračun, ki ga v prihodnjih letih čakajo visoki izdatki za obnovo Slovenije po poplavah avgusta lani. Hkrati je cilj prispevati k razvoju kapitalskega trga ter k večjemu finančnem opismenjevanju prebivalcev, kot tudi aktivirati del vlog gospodinjstev, ki so zdaj v bankah.

Z ministrstva za finance so ob začetku vpisovanja obveznic danes dodatno sporočili, da želijo z izdajo državnih obveznic spodbuditi zanimanje državljanov, ki da še vedno premalo poznajo možnosti varčevanja na trgu kapitala. Nakup državnih obveznic jih lahko, kot so prepričani, spodbudi k večjemu zanimanju za področje.

Z naložbo v državne obveznice lahko državljani ob višjem donosu, kot ga trenutno dosežejo z denarnimi vlogami, po navedbah ministrstva dosežejo še večjo razpršenost in raznovrstnost svojih naložb in zmanjšajo tveganje. Cilj je tako vzpodbuditi trajno participacijo fizičnih oseb v takšnih instrumentih, ne zgolj priložnostno oziroma enkratno.

"Obveznice predstavljajo manj tvegano naložbo in bodo vodene in poplačane skladno z najvišjimi standardi transparentnosti in zaščite vlagateljev, kot vse doslej izdane obveznice Republike Slovenije," so še zagotovili na ministrstvu za finance.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  01 .02. 2024 ob  14: 27
-1
Da ne bo nateg kot pri Bajuku.