ZA VEDNO SE JE POSLOVIL 'PROFESOR DUMBLEDORE': Priznan igralec je preminil pri 82 letih

Kronika

V bolnišnici je v starosti 82 let preminil sir Michael Gambon, je sporočila njegova družina. Gambon je bil izjemno priznan igralec, širši javnosti pa je najbolj poznan po svoji nepozabni vlogi profesorja Albusa Dumbledorja v franšizi filmov o Harryju Potterju.

Njegova žena Anne Miller in sin Fergus sta izrazila globoko žalost ob izgubi "ljubljenega moža in očeta". Gambon je mirno preminil v družinskem krogu po bitki s pljučnico, poroča BBC.

Sir Michael Gambon, rojen v Dublinu, je med svojo kariero, ki je obsegala več kot petdeset let, blestel v televizijskih, filmskih, gledaliških in radijskih vlogah. Leta 2015 je zaradi težav s spominom napovedal umik iz gledališča. Svoje prve panične napade je doživel leta 2009, ko je na generalki v nacionalnem gledališču pozabil dramsko besedilo. Kljub trudu in želji po nadaljevanju kariere je že leto pozneje zavrnil sodelovanje v neki drami, kjer naj bi igral skupaj z igralcem Tomom Hollanderjem.

Gambon je priznal, da je na odru potreboval pomoč pri branju besedila, ki mu ga je šepetala naprava v ušesu. Po uri vaje je spoznal, da to ni več zanj. Poudaril je, da ne moreš biti svoboden igralec, če te nekdo ves čas usmerja in bere besedilo namesto tebe.

Njegova kariera se je začela v Kraljevem narodnem gledališču v Londonu, kjer je odigral številne nepozabne vloge v Shakespearovih dramah. Gambon je za svoje gledališko delo prejel tri nagrade Laurence Olivier za dosežke na tem področju. Prav tako pa je bil štirikrat nagrajen z britansko filmsko nagrado bafta. Nazadnje se je na gledališkem odru pojavil v Londonu v drami Samuela Becketta z naslovom Vse, ki padajo. Leta 1998 pa je prejel viteški naziv za izjemne prispevke k zabavni industriji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija