ZA DVIG ZAVESTI O POMENU MORIJ: V Kopru največji kontejnerski terminal v severnem Jadranu

Slovenija

Z namenom, da bi med državljani EU dvignili zavest o pomenu morij, 20. maja praznujemo evropski dan pomorstva. Ta dan je priložnost za razprave o pomorskih zadevah in o trajnostni modri rasti, ki prispeva k trajnostnemu upravljanju oceanskih virov. Tudi Slovenija s svojimi 47 kilometri obale ob Jadranskem morju sodi med pomorske države.

Čeprav je dolžina slovenske obale ena krajših v Evropi - krajšo imata na stari celini le Bosna in Hercegovina ter Monako -, je za našo državo dostop do morja strateško zelo pomemben, so zapisali v Statističnem uradu RS (Surs).

Tako se je v zadnjem desetletju močno povečal pomen jadranske transportne poti. Štiri severnojadranska pristanišča v Kopru, Reki, Trstu in Benetkah so v letu 2009 skupaj pretovorila 1,12 milijona, lani pa že 2,47 milijona kontejnerskih enot. Delež koprskega pristanišča pri kontejnerskem prometu v severnem Jadranu je zdaj 40-odstoten, v Kopru pa imajo največji kontejnerski terminal v tej regiji.

V letu 2018 so v koprskem pristanišču pretovorili 23 milijonov ton blaga, od tega je blago v velikih kontejnerjih tehtalo devet milijonov ton oz. skoraj 40 odstotkov teže pretovorjenega blaga.

Evropski dan pomorstva so razglasili leta 2008. Poleg partnerstev in sodelovanja med osrednjimi deležniki je prispeval k dvigu zavesti na ravni unije o pomenu trajnostnega upravljanja morskih virov, piše na spletni strani Evropske komisije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija