VZNEMIRJAJOČI POSNETKI IZ IRANA: V napadu ubit glavni strokovnjak za jedrsko orožje (FOTO)

Svet

V napadu v Iranu je bil danes ubit pomemben jedrski fizik Mohsen Fahrizadeh, so sporočile iranske oblasti. Zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je zatrdil, da "obstajajo resni znaki za izraelsko vpletenost" v umor znanstvenika. Ta je bil po mnenju Zahoda eden ključnih mož pri iranskem jedrskem programu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Mohsen Fahrizadeh

Iransko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je bil Fahrizadeh "hudo ranjen v napadu oboroženih teroristov" na njegov avtomobil, ki so se spopadli tudi z njegovimi varnostniki. Do napada je prišlo v predmestju Teherana Absard. Kasneje je jedrski znanstvenik, ki je na obrambnem ministrstvu vodil oddelek za raziskave in inovacije, v bolnišnici podlegel poškodbam.

"Teroristi so danes umorili eminentnega iranskega znanstvenika," je na Twitterju kasneje zapisal zunanji minister Zarif. Dodal je, da obstajajo resni znaki, da je imel v tem "strahopetnem dejanju" vlogo Izrael.

Mednarodno skupnost je pozval, naj "konča sramotno uporabo dvojnih standardov in obsodi to dejanje državnega terorizma".

63-letni Fahrizadeh je bil član iranske revolucionarne garde in strokovnjak za izdelavo raket. Po poročanju iranske tiskovne agencije Fars so si zato izraelske obveščevalne službe že dolgo prizadevale, da bi ga eliminirale.

Zahodne države so ga opisovale kot vodjo tajnega programa izdelave jedrske bombe, ki je bil ustavljen leta 2003. Izrael in ZDA zdaj obtožujejo Teheran, da želi na skrivaj obnoviti ta program. Umor bo po poročanju tujih agencij zagotovo še zaostril napetosti med Teheranom in Washingtonom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija