VSE VEČ PRIMEROV USTNEGA RAKA ZARADI ORALNEGA SEKSA! To so simptomi, zaradi katerih bi morali čim prej obiskati zdravnika

Svet

V Veliki Britaniji je stopnja raka ustne votline dosegla alarmantne višave, saj so v lanskem letu zabeležili rekordno število primerov. Dobrodelna organizacija Oral Health Foundation (OHF) je za to okrivila porast humanega papiloma virusa (HPV), ki se lahko širi z oralnim seksom. Medtem ko stopnja večine vrst raka v državi pada, se je ustni rak uprl trendu in se v zadnjih 20 letih povečal za 135 odstotkov. Lani je zaradi raka ustne votline v Veliki Britaniji vsak dan umrlo sedem ljudi, skupno pa je bilo prizadetih 8337 bolnikov, piše Daily mail.

Zaskrbljujoče ugotovitve so bile objavljene v poročilu dobrodelne ustanove OHF, ki nagovarja prebivalce, naj se soočijo z vzroki te uničujoče bolezni - izpostavljajo predvsem spolno prenosljivi virus HPV, uživanje alkohola in kajenje. Poročilo OHF trdi, da humani papiloma virus (HPV), ki sodi v pogosto skupino virusov, ki se večinoma širijo s spolno dejavnostjo - povzroča 73 odstotkov orofaringealnega raka.

Izvršni direktor OHF dr. Nigel Carter je za Daily mail povedal: "Medtem ko se večina rakavih obolenj zmanjšuje, se primeri raka ustne votline še naprej povečujejo z zaskrbljujočo hitrostjo. Tradicionalne vzroke, kot sta kajenje in pretirano uživanje alkohola, hitro dohajajo nastajajoči dejavniki tveganja, kot je humani papiloma virus (HPV) ... Iz prve roke smo videli, kako uničujoče lahko vpliva ustni rak na življenje človeka. Spremeni se način govora, oteženo je prehranjevanje in pitje, pogosto se spremeni človekov telesni videz." Bolniki z ustnim rakom navajajo, da jih njihova bolezen pogosto ovira pri opravljanju najosnovnejših nalog, piše spletna stran.

Medtem ko povzroči alkohol približno tretjino vseh ustnih rakov, se tistim, ki pijejo več kot deset enot na teden, poveča tveganje za 81 odstotkov. Kajenje neposredno povzroči 17 odstotkov raka ustne votline, kadilcem pa se poveča tveganje za ustnega raka za vrtoglavih 91 odstotkov. Med dejavniki tveganja so tudi starost in manjši vzroki, kot so: rentgenski žarki in gama sevanje, azbest, slane ribe, formaldehid, lesni prah, prekomerna izpostavljenost sončni svetlobi in okoljski dim.

Odvisno od tega, katero območje prizadene ustni rak, znaša enoletna stopnja preživetja med 60 in 83 odstotki. Po desetih letih se ta zniža na 19 do 58 odstotkov. Skupna stopnja smrtnosti se je v zadnjih petih letih v Veliki Britaniji povečala za 22 odstotkov, piše Daily mail.

Kaj je rak ustne votline?

Rak ustne votline se razvije v sluznici ust - lahko na površini jezika, na notranji strani ličnic, na nebu, ustnicah ali dlesnih. Tumorji se lahko manj pogosto razvijejo tudi na žlezah slinavkah, mandljih ali v žrelu.

Simptomi raka ustne votline so:

 • motnje žvečenja, govora, dihanja, požiranja, tudi sluha,
 • oteženo ali boleče požiranje,
 • občutek tujka v grlu,
 • razjede v ustih,
 • hripavost ali spremenjena barva glasu,
 • manj razumljiv govor,
 • solzenje,
 • izcedek iz ušesa ali nosu,
 • ponavadi neboleče povečane bezgavke (v primeru zasevkov),
 • prenesena bolečina (bolnika boli v ušesu na strani, kjer je tumor; v primeru tumorja v nosnem delu žrela ali ob ušesnih bezgavkah se lahko pojavijo obrazna bolečina, dvojni vid, mravljinčenje),
 • ohromelost ene strani obraza,
 • atrofija jezika,
 • pri napredovalem tumorju se največkrat pojavijo gniloben zadah, krvav izpljunek, nosljajoč govor, zakrčenost žvekalnih mišic ...

Če opazite, da vam v ustih ali na vratu vztrajajo grudice, ki ne minejo, se vam po zobozdravstvenem posegu noče zaceliti zob, imate otopel ali čuden občutek na ustnici ali jeziku, spremenjen govor ali bele ali rdeče lise na sluznici ust ali jezika, se čim prej posvetujte s svojim zdravnikom ali zobozdravnikom. Rak ustne votline in ustnega dela žrela predstavlja približno tri odstotke letno odkritih rakov v Sloveniji in skoraj polovico rakov na področju glave in vratu. Vsako leto zboli v Sloveniji za rakom ustne votine in ustnega dela žrela okrog 200 bolnikov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Matej |  02 .11. 2019 ob  15: 38
-2
:)