VRTNI NOŽI HORI HORI ZMAGOVALCI PRVEGA NATEČAJA STARTUP KOPER: Med nagrajenci še GoodMood in Flexyteam

Koper

Z javnimi predstavitvami poslovnih idej podjetniških ekip, razglasitvijo najboljših in podelitvijo nagrad, se je v četrtek zaključil natečaj Startup Koper - Capodistria. Natečaj, ki je letos potekal prvo leto, je bil namenjen promoviranju inovativnosti, predvsem pa razvijanju podjetniških kompetenc in prepoznavanju inovativnih podjetniških idej med mladimi v Mestni občini Koper. V ta namen so se združila podjetniška podporna okolja v Mestni občini Koper, in sicer UIP Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske (vodja projekta), Kulturno izobraževalno društvo PiNA, Središče Rotunda Koper, Center mladih Koper, Zavod RS za zaposlovanje, Območna enota Koper in Regionalno razvojni Center Koper, ter s skupnimi močmi sodelovala pri pripravi pestrega programa.

Zmago je slavila skupina dijakov in njihovi mentorjev s Srednje tehniške šole Koper, ki je predstavljala idejo Vrtni nož Hori Hori (Eneja Žerovnik, Damjana Čičić, Pavel Lorger, Gašper Markežič, Erik Primožič), drugo mesto so osvojili GoodMood (Aleksander Hrastič in Peter Gregorič), tretje pa Flexyteam (Petra Trček). Zmagovalna ekipa bo za nagrado odpotovala tudi na dvodnevni obisk na Dunaj, kjer bodo obiskali tamkajšnji največji startup inkubator.
Zmagovalna ekipa Vrtni nož Hori Hori

V okviru natečaja, ki se je začel julija letos, so se podjetniške ekipe lahko odločile reševati konkretne izzive podane s strani gospodarstva, občine in drugih, lahko pa so se prijavile s svojo poslovno idejo. Prijavilo se je 12 podjetniških skupin, ki so se udeležila tudi raznih aktivnosti v okviru natečaja, od mreženjskih dogodkov z gospodarstvom do tridnevnega startup vikenda, ki je potekal med 13. in 15. oktobrom v Centru mladih Koper. Na startup vikendu so si člani skupin dodobra zavihali rokave in se lotili dela, saj so se preko delavnic in predavanj seznanili s ključnimi koraki pri pripravi poslovne ideje. Ob strokovni pomoči mentorjev so se udeleženci spoznali z osnovnimi značilnostmi poslovnega modela Canvas, načini komunikacije s strankami in marketingom ter pripravo kratkih in jedrnatih predstavitev oziroma pitchev, v katerih so se preizkusili že v okviru startup vikenda.

Svoje poslovne ideje, modele in predstavitve pa so pilili do konca novembra. V četrtek je v Centru mladih Koper potekala zaključna prireditev, ko je šest ekip predstavilo svoje poslovne ideje: Runout, napredna tekaška steza, E-Pašta za prodajo testenin po spletu, MORjE, Happy kids, ki ponuja poučna doživetja otrokom v času dopustov, Vrtni nož Hori Hori, vsestransko uporabno orodje za delo na vrtu in marsikje drugje, GoodMood, sistem pametnih žarnic, namenjen gluhim in naglušnim ter Flexyteam, spletna platforma za delodajalce in delojemalce v gostinskem in hotelirskem sektorju. Poleg splošne javnosti, je predstavitve spremljala strokovna komisija, ki so jo sestavljali Timotej Pirjevec, vodja Urada za družbene dejavnosti in razvoj Mestne občine Koper, Maja Golob, Spago d.o.o., Davor Podbevšek, Barba sol, Andrej Erzetič, Bood d.o.o. in mag. Tina Kociper, Univerza na Primorskem, Fakulteta za turistične študije Turistica, ki je vsaki skupini namenila tudi nekaj vprašanj. Sledila je razglasitev zmagovalcev in podelitev nagrad v skupni višini 5000 evrov.


Timotej Pirjevec podeljuje priznanja

Simon Grižonič, mentor skupini Vrtni nož Hori Hori, pravi: "S prijavo na StartUp Koper smo želeli dijakom dati možnost, da se naučijo, kako svoje ideje udejanjiti in tudi speljati do konca. Moje osebno mnenje je, da se na tak način lahko naučijo tudi življenjske lekcije glede podjetnosti in vztrajnosti na poti do cilja. Sedaj smo korak bliže postavitvi produkta na trg in z novim zagonom za nadaljnje delo, ki ga bomo speljali preko krožkov in učnega procesa, kjer bo to možno. Bodoči izkupiček iz prodaje bomo vložili v nove projekte, na katerih bomo delali v prihodnosti. Zahvalil bi se organizatorjem za odličen projekt in strokovni komisiji, ker verjame v našo idejo in tudi nas."

Pavel Lorger, član skupine Vrtni nož Hori Hori in dijak Srednje tehniške šole Koper, je svojo izkušnjo v okviru natečaja opisal takole: "Skupini sem se pridružil, ker sem želel videti kakšen je potek projektov. Izkušnja je bila zelo zanimiva in poučna, to znanje bom lahko uporabil tudi v prihodnosti."

Dorijan Maršič, direktor Univerzitetnega inkubatorja Primorske, so-organizator natečaja, pa je dejal: "V kratkem času smo dosegli veliko. Bili smo priča povezovanju deležnikov podpornega podjetniškega okolja v Kopru, povezovanju z lokalno skupnostjo, gospodarstvom in mladimi podjetniškimi upi ter lepim podjetniškim idejam, ki lahko zaživijo na trgu."

Deli novico: