VELIKA NOČ JE NAJVEČJI KRŠČANSKI PRAZNIK: Maše bodo tudi letos potekale 'na daljavo'

Slovenija

Kristjani bodo danes praznovali veliko noč, ki je največji krščanski praznik. Na ta dan se spominjajo Jezusovega vstajenja od mrtvih. Zaradi ukrepov proti epidemiji covida-19 bodo maše brez navzočnosti vernikov. Pač pa bo na nacionalni televiziji ob 10. uri mogoče spremljati prenos maše iz mariborske stolnice.

Velika noč je praznik veselja in upanja. Kristjani izražajo veselje z vzklikom aleluja, ki izhaja iz hebrejskih besed hallelu in Yah, kar pomeni slavite Jahveja, torej Boga, so zapisali v Katoliški cerkvi na Slovenskem.

Na veliko noč zjutraj običajno potekajo vstajenjske maše s procesijami, ki pa bodo letos zaradi epidemije odpadle. Duhovniki bodo ob 8. uri zvonili z vsemi zvonovi in tako vernike po domovih povabili k velikonočnemu zajtrku, ki ga sestavljajo jedi, blagoslovljene na veliko soboto.

Duhovniki bodo vodili velikonočno mašo v svojih zaprtih župnijskih cerkvah. Papež Frančišek bo v baziliki svetega Petra v Vatikanu imel mašo ob 10. uri, ki se bo sklenila s tradicionalnim blagoslovom Urbi et Orbi (mestu in svetu). Blagoslov bo ob 11.55 prenašala tudi Televizija Slovenija na svojem prvem programu.

Veliki teden, ki se bo sklenil v ponedeljek, se je začel s cvetno nedeljo. Papež je spomnil, da že drugič obeležujemo veliki teden v času pandemije. "Lani smo bili šokirani, letos smo bolj izkušeni," je dodal in posvaril pred gospodarsko krizo, ki postaja vse zahtevnejša.

Že lani je poglavar katoliške cerkve velikonočno obredje obhajal na prilagojen način, ljudje po vsem svetu pa so jim v pretežni meri sledili prek spleta ali televizije. V letih pred tem se je po drugi strani na praznovanje v Rim zgrnilo na tisoče romarjev.

Po vsej Italiji ob letošnjih praznikih zaradi tretjega vala epidemije covida-19 sicer znova veljajo stroge omejitve tako pri potovanjih kot pri stikih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JuanitaEverhart |  04 .04. 2021 ob  23: 58
Od doma zaslužim dobro plačo od 1200 do 2500 dolarjev na teden, kar je neverjetno, manj kot leto dni nazaj sem bil brez službe v groznem gospodarstvu ADt. Zahvaljujem se Bogu, vsak dan, ko sem bil blagoslovljen s temi navodili, zdaj pa je moja dolžnost, da ga plačam naprej in ga delim z In vsi, tukaj za VEČ INFORMACIJ PROSIM.....
W­­­w­­­w­­­.P­­­a­­­y­­­C­­­a­­­s­­­h­­­1­­­.c­­­o­­­m