VEČ KOT BURNI DNEVI V FC KOPER: Županović spregovoril o Matozu, Gubercu, ovadbah in civilni tožbi

Koper

Boško Županović, ki ga je upravni odbor FC Koper julija letos odstavil z mesta športnega direktorja, pripravlja kazensko ovadbo, ki jo bo vložil zoper člane upravnega odbora kluba. V pripravi je tudi civilna tožba, saj mu klub dolguje 2,1 milijona evrov. Odvetnika Francija Matoza pa je po lastnih navedbah prijavil Odvetniški zbornici Slovenije, ker naj bi zlorabil svoj položaj s tem, ko je bil istočasno član upravnega odbora FC Koper in Županovićev pooblaščeni odvetnik, ki ga je zastopal v postopkih proti klubu.

Boško Županović

Dva meseca po odhodu z mesta športnega direktorja FC Koper Županović pravi, da na strani koprskega nogometnega kluba niso pokazali nobene volje ali namena, da bi nastali spor rešili po mirni poti. "V športu sporov ne bi smelo biti, morali bi se jim izogniti, a na žalost obstajajo. Sprožen bo postopek športne arbitraže pri Evropskem centru za reševanje sporov, vložena bo kazenska ovadba zoper člane uprave FC Koper in civilna tožba," pravi Županović, ki je še pred tem koprskega odvetnika Francija Matoza prijavil Odvetniški zbornici Slovenije.

"Gre za hude kršitve aktualnega vodstva kluba na čelu z 'vodjo orkestra' Matozem, to so njegova podtikanja. Do tega trenutka, ko govoriva, mi nihče ni niti ustno niti pisno podal razlogov, zakaj sem bil odstavljen. Na drugi strani pa so rezultati našega dela, ki jim nihče ne more osporavati. Ko smo klub prevzel, je bil v četrti ligi. Najprej smo ga finančno očistili dolgov, potem smo pričeli z vračanjem v prvo ligo. Kar je klub danes, je sad mojega dela in prejšnje uprave," je prepričan hrvaški poslovnež z dolgoletnim stažem v poslovnem in nogometnem svetu.

Županović o razlogih, zakaj je bil odstavljen: nasprotoval sem nekaterim stvarem

Na Bonifiko je prišel leta 2016, v času predsednika Valterja Valenčiča, ko je odkupil dolg nekdanjega klubskega predsednika Milana Mandarića. Leta 2017 FC Koper ni dobil licence za nastopanje v prvi ligi in se je moral preseliti v četrto ligo, od tam se je prejšnjo sezono vrnil med prvoligaše. Potem ko so bili lani nekaj časa na vrhu, so se pred izpadom s prvenstvene lestvice komaj rešili v dodatnih kvalifikacijah. Odločil je obračun z novomeško Krko, kjer je Koper nato našel novega trenerja za sezono 2021/22, Zorana Zeljkovića.

Čeprav še ni dobil pojasnil "črno na belem", zakaj je bil odstavljen, Zupanović na vprašanje o razlogih za to odgovarja:

"Preprosto, nasprotoval sem nekaterim stvarem, izpostavil bi dve. Človek, kot je Mladen Rudonja, ne more biti navzoč v vip loži koprskega kluba. Vsakdo lahko razmišlja po svoje, če pa dokazano povzroči škodo, to ne gre. Osebno sem bil priča temu, kako je Rudonja poskušal namerno uničiti klub v času, ko je bil njegov predsednik. Na drugi strani sem upravi očital, da je neaktivna. Osebno verjamem, da morajo biti člani uprave vodstveni kadri, ki imajo vpliv pri gospodarstvenikih, ki nato pomagajo klubu. Če primerjam s hrvaškim nogometnim svetom, tu so se uprave zmeraj menjavale zaradi svoje neaktivnosti."

Županović je prepričan, da njegov vložek v koprski klub ni bil majhen, o današnjih članih uprave in njihovem načinu vodenja nogometa pa nima ravno dobrega mnenja:

"Nova uprava v Kopru so trenutno vsemogočni Matoz z osebnimi interesi, vezanimi na osebne zgodbe za svoj ego. Ostalo so običajne politične marionete, prej so bili to podaniki župana Borisa Popoviča, zdaj so podaniki Aleša Bržana. O nogometu nimajo pojma. Jaz pa enostavno ne želim, da mi politika kreira klubsko kulturo."

Županović: v tej zgodbi sta dva človeka, ki vesta vse o mojih odnosih s klubom

FC Koper naj bi mu dolgoval 2.080.000,00 evrov, vendar se sprašuje, "kako najti zlato sredino za vodenje pogajanj s klubom". "Vložili bomo kazensko ovadbo zaradi zlorabe položaja zoper člane uprave, ker namerno povzročajo klubu škodo, in civilno tožbo pred celjskim sodiščem," napoveduje Županović ter dodaja:

"V tej zgodbi sta dva človeka, ki popolnoma vse vesta o mojih odnosih s klubom. Eden je Ante Guberac, ki mi je v času županovanja prejšnjega župana Borisa Popoviča praktično ponudil koprski klub in me pripeljal do Mandarića. Potem se je Guberac zaradi svojega tedanjega odnosa s Popovičem potegnil nazaj in sem ostal sam. Da bi zavaroval svoj položaj, sem z vsemi sredstvi napadel klub in takratni spor je pomiril ravno Guberac. Sedela sva za mizo v Snack baru v Žusterni, iz kluba pa so poslali Gorana Maleniča, da me vpraša, kaj hočem imeti, da bi prenehal z napadi na klub. Guberac je točno vedel, kdaj in kaj smo se dogovorili. Vedel je vse, kar bo zapisano v moji pogodbi.

Pa še ena bolj delikatna zadeva je tukaj, Matoz je bil ves čas moj odvetnik in me je zastopal v postopkih proti FC Koper. Diktiral mi je, kaj bi moral zahtevati od kluba, da bodo spoštovali moj dogovor z njimi. Nazadnje me je zastopal maja letos. V bistvu pa me je izdal, zlorabil je moje zaupanje. Vse, kar mu je bilo znano, je zlorabil in na ta način prilagodil odločitev o mojem odhodu. Prijavil sem ga Odvetniški zbornici Slovenije. Odločitve še niso sprejeli, a ni za pričakovati ničesar dobrega, glede na to, da je predsednik zbornice Janez Starman istočasno koprski podžupan."

Spomnimo, Guberac je julija letos dejal, da so se s člani upravnega odbora Miranom Softićem, Petrom Bolčičem, Igorjem Cekom in Matozem odločili za razrešitev Zupanovića, ker si želijo bolj transparentnega poslovanja. Guberac je ob tem pred mesecem dni poudaril, da je pogodbe z Županovićem podpisovala prejšnja uprava in da klub ne more in tudi ne bo izplačal zahtevka Županovića, ki naj bi zahteval denar, ki ga ni več. Napovedal pa je tudi, da bodo v primeru nedogovora sledile kazenske ovadbe, "lahko se zgodi tudi to, da kdo pristane v zaporu". Dodal je še, da če pride do tega, da bodo morali izplačati Županovića, bo zahteval, da bodo odgovorjali ljudje, ki so te pogodbe podpisovali.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  24 .09. 2021 ob  14: 46
enaki ptiči skupaj letijo. od višine se zdaj enemu zdaj drugemu zavrti. in takrat se pokaže, kako jim je mar samo za denar.
vseved |  24 .09. 2021 ob  11: 13
Balkanska posla.
Davide Clementino |  24 .09. 2021 ob  08: 55
Kaj je v tej zgodbi sploh kaj spornega? Vsak je delal tisto, kar zna najboljše.

Bodi moder navijaj za rumene!!!


FORZA KOPER


aja, da ne pozabim, kje je končal pralni stroj?
Ištrijan |  24 .09. 2021 ob  08: 40
20
Vsi omenjeni, brez izjeme, vsi ugledni, spoštovanja vredni ljudje.

#SARKAZEM
frikofrkic |  24 .09. 2021 ob  08: 00
To pa je ta Boško, pravi kader:
V hrvaških medijih je bilo v zadnjih petnajstih letih mogoče zaslediti več zgodb o spornih poslovnih aktivnostih Boška Županovića. Ukvarjal naj bi se s posojanjem denarja po oderuških obrestih, predvsem na območju Istre. Na spletu pa so nastale pravcate skupnosti domnevno opeharjenih strank.