VČERAJ 537 OKUŽB: Zaradi pojava angleškega seva virusa pri nas Janša napovedal nove ukrepe

Slovenija

V soboto so opravili 2975 testov na okužbo z novim koronavirusom ter pri tem potrdili 537 okužb, je vlada sporočila na Twitterju. V bolnišnicah se zdravi 1149 covidnih bolnikov, od tega jih 190 potrebuje intenzivno zdravljenje. V soboto je umrlo 31 covidnih bolnikov. Premier ter začasni minister za zdravje Janez Janša bo popoldne spregovoril o pojavu angleškega seva novega koronavirusa v Sloveniji ter s tem povezanih ukrepih, ki jih je treba sprejeti, so sporočili iz Ukoma. O čem točno bo tekla beseda, ni znano, tega ne razkrivajo niti v kabinetu predsednika vlade.

V soboto so opravili 2140 PCR testov in 835 hitrih antigenskih testov. Med PCR testi je bilo 503 oz. 23,5 odstotka pozitivnih. Med hitrimi pa je bilo pozitivnih 34 testov, kar znaša 4,1 odstotka opravljenih testov. med vsemi opravljenimi testi jih je bilo 18,1 odstotka pozitivnih.

V soboto se je v bolnišnicah zdravilo 20 covidnih bolnikov več kot v petek, na intenzivni terapiji sta se zdravila dva manj kot dan prej. Umrlo je 11 covidnih bolnikov več kot v petek.

V soboto so iz bolnišnic odpustili 36 bolnikov s covidom-19.

Skupaj je bilo v Sloveniji doslej potrjenih 157.830 okužb z novim koronavirusom, umrlo je skupaj 3360 covidnih bolnikov.

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so prejšnji teden potrdili, da so v vzorcu brisa osebe, ki je pripotovala iz Anglije, našli novi koronavirus, ki je zelo podoben novemu angleškemu sevu. Kot so pojasnili, se deli vzorca, ki so jih lahko analizirali, povsem ujemajo z angleškim sevom, niso pa mogli pridobiti celotne sekvence genoma, saj v vzorcu niso imeli dovolj virusa.

Danes so pojasnili, da odtlej niso zaznali kakšnega novega vzorca, v katerem bi bil prisoten novi sev. Tudi predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete Univerze v Ljubljani Miroslav Petrovec je pojasnil, da novega seva niso potrdili.

Janša je prejšnji teden na novinarski konferenci sicer dejal, da so vsi, ki se pri nas ukvarjajo s covidom-19, prepričani, da imamo angleški sev pri nas že nekaj časa. Čudno bi namreč bilo, da je povsod v naši okolici, le pri nas ne, je povedal v torek. So se pa voditelji članic EU v četrtek strinjali, da pojav novih sevov virusa terja ohranitev ali okrepitev omejitvenih ukrepov, okrepitev genomskega sekvenciranja (analize sekvenc genoma virusa) in pospešitev cepljenja.

Nevarnost novih sevov - gre za angleški, škotski in južnoafriški - je predvsem v tem, da povzročajo večjo kužnost. Po ocenah strokovnjakov se je reprodukcijsko število, ki kaže, na koliko ljudi en okuženi prenese okužbo, pri novem sevu povečalo za približno 0,4.

V NLZOH navajajo, da je oblika novega seva virusa, na katero morajo protitelesa delovati, kljub mutacijam ostala enaka. To dokazujejo tudi primeri iz Anglije, kjer niso opazili ponovnih okužb z novim sevom pri ljudeh, ki so že bili okuženi s starim virusom. Protitelesa, sprožena ob prvi okužbi, tako varujejo tudi pred novim sevom, kar pomeni, da je cepivo proti covidu-19 učinkovito tudi proti novemu sevu, navajajo v laboratoriju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
japajade |  24 .01. 2021 ob  14: 01
Dokler bo v Sloveniji prevladovala politika pri sprejemanju ukrepov, ne pa stroka, potem bomo imeli za tki. "angleškim sevom" tudi Norveški, Danski, Nemški, ...... sev in vsi bomo živeli srečno in veselo do konca svojih dni! Za pokvarjenega obramboslovca na mestu zdavstvenega ministra velja zgolj borba do konca njega dni, kajti če ni na drugi strani komunistov, Kučana, levičarjev, ... s katerimi se je potrebno boriti, je tu virus, sev, epidemija, ................. !
magik |  24 .01. 2021 ob  12: 24
Vir: svet24
Luka Renko, soustanovitelj Covid-19 Sledilnika o pomenu podatkov za boj z epidemijo:
Kaj je po vašem mnenju bistveno v boju s to epidemijo?
Vedeti, kaj so učinkoviti ukrepi, in jih dovolj hitro uporabiti. Najbolj si želim, da bi spet prišli v situacijo, ko bi bilo omogočeno epidemiološko sledenje. Osmega oktobra smo izgubili epidemiološko sledenje, kar pomeni, da ne izločamo več rizičnih kontaktov iz okolja, sistematično, torej s karantenskimi odločbami. Zdaj je vse prepuščeno posameznikom. Odvisni smo od tega, ali bo neki posameznik, ki je bil na testu pozitiven, obvestil vse svoje kontakte in ali se bodo ti kontakti potem res samoizolirali ali pa bodo nemoteno nadaljevali življenje, ker se pač počutijo dobro, in prenašali virus naprej. Zdi se mi, da bi to lahko ključno vplivalo na končni rezultat. Zato smo vzporedno naredili tudi enostavno aplikacijo za SMS-obveščanje Spark, ki posameznikom olajša, da se obnašajo odgovorno in sami obvestijo svoje stike. Žal je ne moremo promovirati tako, da bi dosegli več prebivalcev, in zdi se nam škoda, da je nista bolj izkoristila NIJZ in MZ. Tudi nedavna raziskava Inštituta za biomedicinsko statistiko in informatiko pri medicinski fakulteti (IBMI) je potrdila močan vpliv epidemiološkega sledenja na upravljane z epidemijo. Zame je to ključnega pomena. Mi sicer govorimo o sproščanju, hkrati pa nihče ne govori o tem, da mora biti cilj, da bi pridobili nazaj epidemiološko sledenje, vsaj v nekem obsegu.
hribi |  24 .01. 2021 ob  12: 14
Ma kaj res mislijo, da smo tako neumni. Najprej en proizvajalec ima težave pri dobavi, nato dugi. In sedaj še ta neumnost. Očitno se igra v zakulisju ni končala in je potrebno pridobiti na času. Virus je le izgovor za izvedbo načrta. To je popolnoma jasno.
alfa |  24 .01. 2021 ob  10: 44
KDAJ BODO VOLITVEjQuery1123003807789679957052_1611481458694?