VAS ČRNI HUMOR NASMEJE ALI NE? V tem primeru imate najverjetneje visok IQ

Trendi

Ali vam ljudje govorijo, da imate "bolan" ali "neprimeren" smisel za humor? Če je tako, boste veseli, da so psihologi našli pozitivno povezavo med črnim smislom za humor, vrhunsko inteligenco, nizko agresivnostjo in čustveno stabilnostjo.

Psihologi črni humor opredeljujejo kot humor, ki neprijetne ali zastrašujoče teme obravnava na zabaven način.

Temne šale pri opisovanju morbidnih in vznemirljivih tem uporabljajo šaljive besede ali podobe.

Prvi primer temne šale:

Babica, ki je imela težave s spominom, je rada pripovedovala šale.

Začela je z besedami "Tok, tok. Kdo je tam?"

Nato je rekla "Ne spomnim se" in začela jokati.

Drugi primer temne šale:

"Kopal sem po vrtu in našel zakladnico z zlatniki. Navdušen sem se odločil, da stečem v hišo in povem svoji ženi. Potem pa sem se spomnil, zakaj sem sploh šel kopat luknjo."

Kaj psihološke raziskave pravijo glede črnega humorja, inteligence in osebnosti?

Glede na raziskavo, opisano v reviji Cognitive Processing, obstaja jasna povezava med sposobnostjo uživanja v črnem humorju in vrhunsko inteligenco. Skupina avstrijskih raziskovalcev je 156 udeležencev prosila, naj ocenijo risanke na podlagi črnega humorja.

Prav tako so opravili teste neverbalne in verbalne inteligence, agresivnosti in motenj razpoloženja.

Ko so analizirali podatke, so raziskovalci ugotovili, da udeležence lahko razdelijo v tri skupine:

Skupina 1: Ti udeleženci so zmerno cenili črni humor. Bili so povprečne inteligence, pokazali so malo motenj razpoloženja in poročali o zmerni stopnji agresije.

Skupina 2: Ti udeleženci niso posebej uživali v črnem humorju. Bili so povprečne inteligence, bili so bolj agresivni od povprečja in bili so nagnjeni k motnjam razpoloženja.

Skupina 3: Ti udeleženci so bili zelo naklonjeni črnemu humorju. Njihove ocene inteligenčnega količnika (angleško Intelligence Quotient, kratica IQ) so bile nadpovprečne, pri meritvah agresivnosti so dosegli nizko raven in njihova razpoloženja so bila stabilna.

Če povzamemo, so pametni in čustveno stabilni ljudje bolj znali ceniti temne šale.

Zakaj pametni ljudje bolj cenijo črni humor?

Če želite ceniti šalo, morate razumeti njen globlji pomen. Na primer, razumeti morate, zakaj je beseda ali ideja v kontekstu šale neprimerna.

Upoštevati morate tudi, kako besede uporabljajo za posredovanje ideje, ki krši vaša pričakovanja glede določenega scenarija.

Šale lahko razumemo kot težave. Dobra šala predstavlja svet na nepričakovan način, vaši možgani pa morajo ugotoviti namen osebe, ki pripoveduje šalo. Inteligentni ljudje, ki so običajno sposobnejši za reševanje problemov, to ugotovijo hitreje.

Druge raziskave so pokazale, da si ljudje z nadpovprečnim IQ na splošno bolje razlagajo šale in zdi se, da to pravilo velja tudi za črni humor.

Če šalo razumete, je verjetneje, da vas bo nasmejala. Delo z otroki in mladostniki je pokazalo povezavo med splošno inteligenco in aktivnostjo na področjih možganov, ki se uporabljajo za razumevanje humorja.

Kaj pa povezava med črnim humorjem in čustveno stabilnostjo?

Rezultati te študije kažejo, da razumevanje šal temelji na čustvenih in kognitivnih procesih.

Raziskovalci domnevajo, da so ljudje, ki so nagnjeni k čustvenim motnjam in poročajo o višji stopnji agresije, v določenem trenutku verjetno slabe volje in zato manj nagnjeni k temu, da se jim temne šale zdijo smešne.

Po drugi strani pa imajo tisti, ki so običajno dobre ali nevtralne volje, psihološko zaščito pred morbidnimi šalami in jih lažje obravnavajo kot smešne, neumne zgodbe.

To pomeni, da se jim zdijo takšne šale bolj prijetne. Druga možna razlaga pa je, da kadar je nekdo agresiven ali drugače negativen, se njegova sposobnost razumevanja zapletenih idej zmanjša.

Če znate ceniti črni humor, bodite ponosni

Naslednjič, ko se nekdo namršči, ko se šalite, mu samo povejte, da je vaš črni smisel za humor znak dobrega duševnega zdravja.

Če pa imate raje prijetnejše šale, ne skrbite preveč, če ima vaš prijatelj ali kolega črni smisel za humor. Verjetno je v resnici pameten in dobrodušen.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  24 .01. 2021 ob  16: 20
Brez problema se nasmejem črnemu humorju, ga tudi sam uporabljam občasno, .... ampak se mi zdi patološko, da bi ga prav iskal.