VABLJENI NA VEČERJO OB VRHUNSKIH ISTRSKIH VINIH: Decanterjeve nagrajence lahko preizkusite v restavraciji Kogo (FOTO)

Koper

V koprski restavraciji Kogo smo se družili ob istrskih Decanterjevih nagrajencih, v četrtek, 21. oktobra, pa bomo vajo ponovili in se predali vinom iz kleti Vinakoper, Steras, Brič in Markovič.

V koprski restavraciji Kogo smo pokusili istrske nagrajence z letošnjega Decanterja, pravzaprav smo jih pokusili le del, saj jih je toliko, da jih nismo mogli "stlačiti" v en večer, zato smo dogodek razdelili na dva dela. Smo pa nagrajenim vinom dodali še nekaj vin navzočih vinarjev, da smo lepše zaokrožili večer.

Tokrat smo se torej dodatno spoprijateljili z vini iz kleti Vinakoper, Santomas in Zaro, v drugem krogu, ki bo na sporedu, v četrtek, 21. oktobra, pa bomo preizkusili še nagrajena vina Steras, Markovič, Brič in spet Vinakoper, kjer imajo tudi največ nagrajenih vin

Bi se nam pridružili na dogodku v restavraciji Kogo v Kopru? Drugi del druženja z istrskimi Decanterjevimi nagrajenci se bo zgodil v četrtek, 21. oktobra, začnemo ob 19. uri. Cena večerje skupaj z vini je 65 evrov. REZERVACIJE: na +386 41 856 632 ali po spletu na vanja.alic@finance.si. Pozor, člani vinskega kluba Zgodbe o vinu imajo 10-odstotni popust pri nakupu vstopnice. 

Za štirihodni meni je poskrbela ekipa restavracije Kogo, ki so jo v kompleksu kleti Vinakoper odprli pred letošnjim poletjem. Poudarek dajejo jedem iz lokalnih in sezonskih sestavin, kar je bila tudi osnova tokratnega menija.

Za dobrodošlico smo srknili novo penino iz kleti Vinakoper Capris Grand Cuvée brut nature, ki so jo po klasični metodi pridelali iz chardonnayja in modrega pinota. Kako je mogoče v Istri pridelati penino s tako lepo svežino, je zanimalo voditelja večera Vanjo Aliča, sicer urednika spletnega mesta Ovinu.si. 

"Res je, v Istri je svežina kar lep izziv. Imamo veliko sonca, morje, vina so bogata, polna, strukturna, še posebno ko govorimo o rdečih vinih. A če pridelamo penino, nas seveda zanima tudi svežina. To lahko dobimo tako, da pridelamo grozdje na pravih legah in določimo pravi čas trgatve. Smo pa pri tej penini preskočili tudi postopek biološkega razkisa, torej naravnega mehčanja kislin, pri katerem iz jabolčne kisline, ki je kar groba in sočna, dobimo mlečno kislino, ki je mehkejša," je pojasnil glavni enolog Vinakopra Boštjan Zidar in dodal, da je penina popolnoma suha, na žametni etiketi pa je zapisana številka 18, kar pomeni, da je penina najmanj toliko časa zorela na kvasovkah.

Ob prvem hodu, ko so nam v "konzervi" postregli skušo, vrtnine in žele iz paradižnikove vode, smo v kozarcih imeli Capris Malvazijo 2020, ki je na Decanterju prejela bronasto medaljo, in malvazijo 2020 iz vstopne linije kleti Zaro, ki je minulo leto na ocenjevanju v Londonu prejela bronasto odličje.

Zidar je pojasnil, da se linija Capris temeljito prenavlja in da je ta malvazija prvo prenovljeno vino iz te linije. "Poleg drugačne steklenice in etikete je drugačna tudi vsebina. Filozofija je, da pridemo z vinom čim prej iz soda, torej da vino ni več kot osem mesecev v lesenih posodah. Tudi dotik lesa je malo drugačen, več je slavonskega in madžarskega hrasta, več je fines," je povedal Zidar in poudaril, da gre za premiero. 

Matej Zaro pa je poudaril, da njegova malvazija prihaja z nižjih leg, ki so nekoliko hladnejše v primerjavi s tistimi, kjer trgajo grozdje za malvazije, ki prestanejo maceracijo. "Predstavljamo letnik 2020, ker letnika 2019 hvala bogu – kljub težkim koronačasom – ni več. Smo na znameniti legi Pivol. To je sveža malvazija, selekcija vseh nižjeležečih vinogradov, poudarek je na svežini, zemlja je malo bolj bogata, ni čisti lapor, kar se izraža v kozarcu."

Naslednji par sta sestavljali Zarova zvrst Folo bianco 2018, ki se je letos na Decanterju okitila z bronasto medaljo, in malvazija capo d'istria iz kleti Vinakoper. Snedli smo gambere z jurčki, kremo iz zelene in ajdov hrustek.  

Glavni enolog Vinakopra pa je obelodanil, da pijemo zadnje steklenice Malvazije Capo d'istria letnika 2016, kajti na trgu je že naslednji letnik. "Ta malvazija je eno leto zorela izključno v barikih, novih in rabljenih, po izboru najboljših sodčkov pa še nekaj časa v velikem sodu. Poleg hrastovih smo dodali še nekaj akacijevih sodov. Grozdje smo pridelali na Debelem rtiču, ki slovi kot odlična lega. Vinograd je bil ob trgatvi star 38 let, vzgoja trt je prostoviseča, trte so malo obremenjene, dozorelost grozdja pa res visoka."

Ob prepeličjih prsih, fregoli z zelenjavo, omaki telečjega repa, prežgani smetani, pireju pečenega jabolka in redukciji cipra (vinske sorte) so nam v kozarce natočili dve vini iz kleti Santomas. Syrah 2018 je na Decanterju prejel bronasto medaljo, zvrst mezzo forte 2017 pa srebrno medaljo in 93 točk, kar pomeni, da je bilo tudi najvišje nagrajeno vino celotnega večera. 

Santomasov enolog Uroš Bolčina je povedal, da "ne pada" ravno na Francijo, čeprav je tam študiral, mu je pa zelo pri srcu dolina Rone, od koder izhaja tudi syrah. "Pijemo pa letnik 2019, in to premierno, kajti predhodnega letnika je že zmanjkalo. Sem zagovornik avtohtonih sort, ampak syrah je specifična sorta, ki ne more uspevati povsod in tukaj pri nas v Istri je lahko dobrodošla popestritev monotonosti oziroma dominanci malvazije in refoška. Verjamem, da bi syrah letnika 2019 prihodnje leto na Decanterju prejel platinasto medaljo, a žal bo do takrat že razprodan," je nasmejal navzoče. 

V četrto so nam na krožnikih prinesli srnji hrbet, kolerabin pire, štrukelj z rdečim zeljem in refoškov demiglace. Krožnik smo poplaknili z dvema krepkima rdečinama iz arzenala Vinakopra: Refošk Capo d’istria 2016 (bronasta medalja) in Merlot Capo d’istria 2018

Voditelj večera Vanja Alič je opozoril, da že kar nekaj časa vemo, da refošk ni več samo sadno vino z bogato kislino, ki ga je treba spiti v enem letu. Pa je refošk že zasedel pozicijo, ki si jo zasluži, je pobaral vse navzoče vinarje? 

"Ko govorimo refošku, v Istri vedno govorimo s spoštovanjem. Slog refoška se je sicer skozi stoletja spreminjal, spremenila se je tudi filozofija pridelave grozdja v vinogradih, a vedno je ohranjal svojo identiteto. Istrski terroir mu daje svojstven pečat. Refošk je lepa priložnost, s katero se je treba še več ukvarjati," je strnil Zidar. 

Ni nam preostalo drugega, kot da smo snedli še krepko sladico "sostanziosa" in jo poplaknili z nagrajenim vinom iz sušenega grozdja letnika 2011 iz kleti Vinakoper. Uradnega imena še nima, vemo pa, da je bilo pridelano iz rumenega muškata

Kaj pa bomo pili na drugem krogu druženja z Decanterjevimi nagrajenci v restavraciji Kogo?

 • Capris Grand Cuvée brut nature (Vinakoper)
 • Malvazija izola 2020 (Markovič)
 • Malvazija 2019 (Brič)
 • Zlati cvet 2020 (Steras)
 • Sixty belo 2019 (Vinakoper)
 • Merlot Capris 2019 (Vinakoper)
 • Merlot 2018 (Brič)
 • Epulon 2018 (Steras)
 • Cabernet sauvignon Capris 2019 (Vinakoper)
 • Sladki muškat 2018 (Brič)
 • + presenečenje

Pridružite se nam v restavraciji Kogo v Kopru v četrtek, 21. oktobra, ob 19. uri. Cena večerje skupaj z vini je 65 evrov. REZERVACIJE: na +386 41 856 632 ali po spletu na vanja.alic@finance.si.

Vstop na dogodek bo mogoč v skladu z aktualnimi in takrat veljavnimi pogoji, ta hip to pomeni model PCT (da imate potrdilo o cepljenju, prebolevnosti ali negativen test, ki ni starejši od 48 ur).

Besedilo: Časnik Finance – Ovinu.si
Foto: Aleš Beno