V študentskem "peskovniku" se prah še ni polegel

Kronika

Prah okrog volitev na ŠOUP-u se še ni polegel. Študentska lista Burja, katere kandidati so bili zaradi nepravilno izpolnjenih kandidatur izločeni z volilnih lističev, zahtevajo "legitimne volitve". Medtem na ŠOS-u še preučujejo nastalo stanje, vodstvo ŠOUP-a pa študentski listi sporoča: "Pridite, za študente lahko delamo skupaj."

Študentska lista Burja je pred dnevi javnosti poslala sporočilo, v katerem so med drugim zapisali, da jo sestavlja več združenih študentov, ki so želeli nastopiti na volitvah kot programska in samostojna študentska skupina, ki ni odvisna od študentskih in političnih lobijev, ki so v komaj desetletju uničili študentsko obštudijsko gibanje Univerze na Primorskem. 

Predstavniki Študentske liste Burja

Razočarani nad ŠOUP-om, tudi nad ŠOS-om

Prepričani so, da je vodstvo ŠOUP-a "s filigransko natančnostjo izločilo prav vse predstavnike Študentske liste Burja z volitev brez pravih razlogov." "Kot uradna zavrnilna razloga sta po odločbi, ki nam je bila izročena, neustrezno izpolnjena kuverta in nepravilno izpolnjeni kandidacijski obrazci. Povsem sporen sklep Pritožbene komisije ŠOUP, ki jo je vodila Janja Petan, nima nobene podlage, saj smo korektnost oddaje in izpolnitve obrazce celo posneli," so zapisali.

Med drugim opozarjajo, da naj bi bila večina aktov, ki urejajo delovanje ŠOUP, v neskladju s predpisi v Sloveniji in večinoma javnosti skriti, saj naj ne bi bili nikjer javno. "V nasprotju so tudi z akti ŠOS, kjer pa jih ne glede na številna javna opozorila v preteklosti to sploh ne moti," so še zapisali.

Na ŠOS-u trdijo, da postopki še niso zaključeni

Na Študentski organizaciji Slovenije, ki je krovna organizacija za vse univerzitetne "podružnice", so nam pojasnili, da je Nadzorna komisija ŠOS ugotovila, da študentska lista ni uporabila vseh pravnih sredstev na sami entiteti in da zato še ni pristojna za odločanje, dokler se ta pravna sredstva ne izkoristijo. Kljub temu pa je predsedstvo ŠOS-a z zaskrbljenostjo spremljalo dogajanje okoli volitev v študentski zbor ŠOUP in zagovarja izključno demokratične in transparentne volitve ter enakopravno možnost soodločanja o prihodnosti študentskih organizacij vseh študentov. V prejšnjem tednu je nadzorna komisija ŠOS-a odločila, da podrobneje pregleda volilna opravila.

"Pravila volitev so jasna in dokler ni legitimno sprejetih novih, se morajo ta upoštevati in spoštovati. Lahko razumemo čustva, ki so se razvila glede na okoliščine, a na tem mestu pozivamo tudi Študentsko listo Burja, naj deluje v skladu z odgovornostjo in razumom in naj pri svojem delovanju postavi v ospredje interese študentskega organiziranja, ki je v teh dneh močno prizadeto. Kot rečeno, vsi postopki glede pritožbe na NK ŠOS se niso zaključeni in zato ne moremo dati končne ocene, kaj sledi," so zapisali na ŠOS-u.

Sebastjan Kokl, direktor ŠOUP-a. Nekateri študenti mu očitajo, da naj bi "uzurpiral" študentsko gibanje.

ŠOUP: "Vse je bilo legitimno, sedaj naredimo nekaj skupaj"

Glede novih očitkov s strani Študentske liste Burja so nam na ŠOUP-u odogovorili, da so volitve potekale v skladu z veljavnimi akti, ki narekujejo postopke izvedbe volitev. "Kandidature so bile zavrnjene zaradi nepravilno izpolnjene kuverte in kandidacijskega obrazca v skladu z akti ŠOUP-a, ki določajo volilna opravila," so zapisali. Dejali so tudi, da je članica liste Burja predlagala Upravnemu sodišču v Novi Gorici, naj izda začasno odredbo in zahtevo za razveljavitev volitev na ŠOUP-u, a je to poziv zavrnilo.

"Na ŠOUP-u zaskrbljeno ugotavljamo, da boj proti organizaciji postaja le še obračunavanje posameznikov ob pomoči lokalnih političnih botrov, med njimi svetovalca župana Mestne občine Koper, Sebastjana Jeretiča, to pa v prvi vrsti najbolj škodi študentom in posledično projektom in dejavnostim, ki so namenjene prav njim. ŠOUP zato poziva člane liste Burja in tudi vse ostale, ki se želijo vključiti, da se pridružijo mladi in zagnani ekipi ter skupaj ustvarjajo in sooblikujejo vsebine, namenjene mladi populaciji, namesto da dopuščajo poseganje politike z jasnimi interesi in cilji v avtonomijo študentskega organiziranja," so sklenili.

Deli novico:

;-) |  19 .11. 2013 ob  22: 57
Ma tko slavnostno kot je pri Daroučevih doma, ko Vide ni doma, tut na Maruškotovem slavju ni: http://www.youtube.com/watch?v=ghxn38bX7w0

Porab se pa precej vazelina!
@ New YORK |  19 .11. 2013 ob  22: 49
O čem pa ti bluziš? A se ti je odpelal?
New YORK |  19 .11. 2013 ob  21: 00
EKSKLUZIVNA NOVICA ! EKSKLUZIVNA NOVICA ! Včeraj ob 2h zjutraj po ljubljanskem času je završalo na parketu metropolitanske skupščine NOBELOVIH nagrajencev in zainteresirane javnosti v najpomembnejšem svetovnem mestu, ko jih je dospela notica, da je URBANA KLOBASA sam MAGNIFICO RETTORE, ki se je kot po kakem čudežu v soju svetlobe prav tedaj PRIKAZAL pred 8 metrskimi vhodnimi vrati v dvorano.

Z vlogo URBANE KLOBASE je še v PRAKSI potrdil svojo TEORIJO GRAFOV KREGANJ GRUP, s katero je matematično natančno dokazal, torej RESNICO, da že ne držijo teorije o SODELOVANJU po matematičnem geniju Johnu Forbesu Nashu ml., tisti ČUDOVITI UM v filmski upodobitvi, temveč je temelj človeške družbe in njenega napredka zgrajen na uspešnem NAČRTNEM NEPRESTANEM SPODBUJANJU SPOROV enih proti drugim, od Adama in Eve dalje, na DIVIDE ET IMPERA (to bi celo zgodovinarji razumeli), vse drugo pa je BALAST. Nemudoma so sklenili, da ga bodo razglasili za prvega pravega slovenskega NOBELOVEGA NAGRAJENCA. Ob tem so se celo slišale zahteve, da ČUDOVITEM UMU odvzamejo NOBELOVO nagrado za popolnoma zgrešeno ekonomsko teorijo, saj če je PAPEŽ ODSTOPIL, lahko tudi oni odvzamejo nagrado.

Ob tem so poudarili izjemen pomen srečanjem na ROGLI, kjer nastaja cvet teoretikov grafov kreganj grup. Izoblikovala se je še pobuda, da se temu svetovnemu mnogospolnemu cvetu TEORETIKOV GRAFOV KREGANJ GRUP prijazno svetuje, da vso svojo energijo usmerijo v predrugačenje UNIVERZE V LJUBLJANI, ki še edina stoji na poti do razglasitve ROGLE za UNESCOv spomenik mnogospolne naravne svetovne dediščine, kjer se v vsesplošnem onegavljenju tudi v praksi neprestano izpopolnjuje TEORIJA KREGANJ GRAFOV GRUP in tako kaže vsa temeljna in aplikativna vrednost teh izsledkov. Čestitke, MAGNIFICO RETTORE.

P.S.: ekskluzivno, le za bralce regional obale, posnetek s slavja:
http://www.youtube.com/watch?v=NldaM16OA1Y
ajojojoj |  17 .11. 2013 ob  23: 37
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/1426195_10202578285367144_614696876_n.jpg
Hvala politikom za takšno stanje - ZGUBE NA KVADRAT |  17 .11. 2013 ob  07: 39
Ko berem prepucavnje "pametnih" pa ne mislim slabševalno šele ugotavljam, kako podcenjevalen odnos imajo(te) sodržavljani eden do drugega. predvsem mladi. A zato niste krivi sami. krivi so vaši politiki in vlada, ki dovoli, da se slabi sistem zaposlovanja , podpira pa sesalni sistem in sistem prikoritenih agentov.

Pot me je vodila iz te PLESNIVE Slovenije ven.
Zunaj se res ne cedi med in mleko , pa vendar ni tega lažnega pozicioniranja politikov, da je tudi pravno mogoče urediti zadeve okrog oseb prava kot je npr. ŠOUP.
Politka Slovenije je tako izdelana, da obstajajo aktivne samo tri panoge:
1. gospodarska - katero vsi veselo odirajo in se nanjo prisesavajo,
2. negospodarstvo - v večini primerov s preobilico nepotrebnih služb kar spet slabi sam sistem
in
3. osebe javno/zasebnega prava, kjer pa se vsem na očeh in "legitimno " krade.

Zaposleni v pravni sebi kot je ŠOUP lahko še tako trdijo, da delajo zakonito. Na sodišču se nepravilnosti delovanja ne da izpodbijat saj ga ščiti pred tem predpostavka, da je so-delovanje PROSTOVOLJNO.

Tako ne ostane nič dugega, kot da se (si) posamezniki organizirajo nove in nove sesalne enote, ki odžirajo denar gospodarstvu ta društva ali klubi ali t.i. centri pa slabijo slovensko gospodarstvo.

Zato mladi ki si želijo kulturnega odnosa do delavcev BEŽIJO(MO) v tujino, vi pa veselo politikirajte v Sloveniji še najprej in jo delajte še bolj plesnivo kot je.
Čista lopata |  16 .11. 2013 ob  15: 49
SVO SVOJAT PREGNAT !
ŠOUP |  16 .11. 2013 ob  00: 46
Tako je sranje s sranjem zbija, šoup ni kriv prav nič saj je tudi unimeva v globokem sranju, kot posledično cela država. Vsi ki tle jočete o neki transparentni zadevi bodi si burja ali kak posamenik se motite. Če bi VAM dali šoup bi po 2 letih bili isti če ne še hujši. Ker pač je tako kot vidimo po Darovcu je Marušič, itd. isto je z šoupom. Samo situacija je taka da UP lahko postane privat univerza, na kateri ne bo več Slovencev (kot narod), ampak mi tujci oz. državljani in nedržavljani RS, saj le tako bi UP postal prepoznaven in si dvignil ugled. Kar lepo vidimo na Famnitu (mat) in FHŠ (zgo)
lep sončen pozdrav
Sprememba |  15 .11. 2013 ob  18: 38
In še nekaj. Govoriš, da delovanje ŠOUP ni tajno, hkrati pa nočeš nevednežem razložit in povedat kakšne strukturne spremembe se dogajajo in nas vabiš v nek brlog, da se oglasimo. Dajmo, vse na spletno stran, obrazložite tu nam nevednežem. Sam sebe demantiraš v istem komentarju. In če ni tajno, kakšno je? Mafijsko morda?
Sprememba |  15 .11. 2013 ob  18: 35
A delovanje ŠOUP je javno? Zakaj niso vsi pravni akti ŠOUP objavljeni na spletni strani ŠOUP? Zakaj ne dajate finančnih poročil in načrtov na spletno stran, ki mora to biti po Š. ustavi?

Ja na spletni strani ŠOSa je vse lepo napisano, kako bi vi morali delovati, pa ne delujete in prenehajte si zatiskat oči in lagat študentom. Nismo vsi opice in ovce, kot tisti, ki vam prosto sledijo.

Hruške in banane pa lahko greste vi prodajat na tržnico. Verjetno drugega vam ne bo preostalo, ko bo država zagnala svoje motorje.

ŠOUP ni študentska organizacija in je nima Popović pod kontrolo. Ima pa jo SD stranka in pokjvarjenci okrog nje. Študentskega organizacija mora biti nepolitična organizacija, ki bi morala delovat v korist študentov in ne ozkih krogov okrog poslovodstva.
@sprememba |  15 .11. 2013 ob  16: 33
-3
Vsi, ki so na ŠOUP vedo, da se dogajajo strukturne spremembe.
Vsak, ki ga zanima to področje, naj se oglasi na ŠOUP in vpraša.
V končni fazi pa je na spletni strani vse napisano.

Glede kazni pa smo spet tam, ko govorimo o hruškah in bananah. Sooči se z vsebino očitanega in potem argumentiraj. Pavšalno, populistično obrekovanje nima smisla.

Delovanje ŠOUP ni tajno, vsaj tako sem v preteklosti prebral v medijih.

ŠOUP je študentska organizacija, katero Popovič nima pod kontrolo. Žal. :D
Sprememba |  15 .11. 2013 ob  16: 27
@ @Draga Burja oziroma dragi ŠOUPovec.
Kakšne strukturne spremembe se dogajajo? Prosim naštej nam "nevednežem"? So te strukturne spremembe take, da bo ŠOUP skoraj ob 50.000 eurov, ker poslovodstvo organizacije ne posluje v skladu s pravili in so/bodo morali plačat kazen? Kako boste to opravičili pred študenti, da ena oseba ali pa ozek krog ljudi nepravilno razpolaga in morda celo odteka denar iz ŠOUPa, kazen za to pa plača organizacija in posledično vsi študenti, ki spadajo/mo pod orkilje ŠOUP? kako komentirate kriminalistične preiskave na ŠOUP? Zakaj je njegovo delovanje tajno?

Brezplačni študij UKINJA sedanja vlada, pri pripravi trenutnega novega Zakona o visokem šolstvu (ki je v javni razpravi) je sodeloval tudi ŠOS, torej tudi ŠOUP, kot entiteta ŠOSa in njegovi predstavniki. A ni bil sedanji predsednik ŠOUP, pred tem sekretar za Visoko šolstvo?
Štipendij je vse manj, so vse nižje in zamujajo. ŠOS in njegove entitete razen nekih javnih opozoril kaj je konkretnega storil? NIČ. Verjetno so si dopisovali z vlado prek mailov glede tega in skupaj pili kapučine in to verjetno na stroške študentov. Potrebno je odločneje ukrepat.
Novih projektov na ŠOUP ni. Isti so od same ustanovitve dalje. Denarja za projekte je iz leta v leto manj, pa ne toliko zaradi krize, kot zaradi požrešnosti organizacije in njenega poslovodstva.

ŠOUP naj postane študentska organizacija, in ne organizacija in podmladek SD (Kokl, Šptravs, Krpač, pa še vrsto ostlaih študentskih funkcionarjev). Naj postane avtonomna, nepolitična, javna, enakopravna, demokratična organizacija, kjer se bo upoštevalo načelo transparentnosti, racionalne porabe sredstev ter načelo sorazmernosti in kjer (najpombembnejše!) bo začelo veljati načelo zapolnjevanja pravnih praznin, kjer se bo smiselno uporabljalo določila zakonodaje Republike Slovenije.

Tega razni Demiriji, Lešniki, Janičarji, Kokli, Štravi in podobni niso sposobni, ker nimajo dovolj velikega intelektualnega, prav tako ne etičnega in moralnega dosega, kar so v dosedanjem delovanju že večkrat dokazali.
@Draga Burja |  15 .11. 2013 ob  16: 05
-1
Končno nekaj vsebinskega! Hvala!

Vem, da občasno pihaš, vendar nikjer nisem zasledil tvojega namena in vsebine.
Nikjer nisem zasledil vašega programa.
V predvolilni kampanji vam je bilo očitano, da ste kopirali program starega vodstva ŠOUP? Ali je to res? Če je, zakaj ste to storili?
V programu, ki ga navajate na spletni strani zahtevate sledeče:
- študentsko organizacijo, ki bo študentska!
- strukturne spremembe na ŠOUP-u in vključenost vseh študentov v ŠOUP!
- ohranitev brezplačnega študija na vseh stopnjah!
- ohranitev absolventskega staža!
- ohranitev štipendij!
- ohranitev študentskega dela!
- nove in boljše projekte!

- V trenutni sestavi po volitvah je študentska organizacija študentska. Da ne razlikujete poslovne od študentske funkcije je vaš problem. Vsaka organizacija razen Zveze ŠKIS ima direktorja, ki ne rabi bit študent.
- Strukturne spremembe se že dogajajo, kar je navedel v izjavah tudi trenutni predsednik. Zakaj jih venomer preslišite? Na katerih inštancah bi želeli strukturne spremembe? Mogoče tam, kjer so nemogoče, ker ne obstajajo?
- Da želite ohranitev brezplačnega študija na vseh stopnjah je no sens, ki priča o vašem vsebinskem znanju s tega področja. A pro po: nisem zasledil, da trenutni študentje želijo plačljiv študij na vseh stopnjah.
- Za absolventski staž velja isto, kot prejšnja alineja.
- O tem ne bom govoril, ker velja kot dve alineji poprej. Zakaj mislite, da trenutno vodstvo ŠOUP pristaja na ukinitev štipendij?
- O ohranitvi študentskega dela pa: mogoče veste, da to NE RABI BIT DEL PROGRAMA, ker je samoumevno, saj se ŠOUP iz naslova tega dela financira. Da ste to umestili na program je dokaz, da ne veste o čem govorite.
- Novi in boljši projekti pa so program predsedstva in ne zbora v katerega ste toliko silili. In, če bi imeli iskreno željo, da bi DEJANSKO KAJ NAREDILI ZASE IN ŠTUDENTE, bi šli tam s tem namenom.

Ne razumem, nisem član ne ene, ne druge, ne tretje struje in delam na projektih ter razvijam moje ideje. ŠOUP mi to omogoči, kar je jasno zapisano tudi tukaj zgoraj.

Če pa imate zares politične interese, potem z vami ne želim imeti opravkov. Srečno!
1