V "PASJI VROČINI" NE POZABIMO NA ŽIVALI: Poskrbimo za zadostno količino vode in senco

Trendi

Izjemno visokim temperaturam pogosto rečemo tudi pasja vročina. Vendar pa takšna vročina psom in ostalim štirinožcem ni ravno pogodu. Živali, za katere skrbimo, v takšnih razmerah nujno potrebujejo pomoč, saj jih vsako leto ogromno trpi in pogine zaradi vročine in pomanjkanja vode, so opozorili v neprofitni organizaciji PETA.

Vročina se stopnjuje, vremenoslovci tudi za Slovenijo napovedujejo več dni s temperaturami nad 30 stopinj Celzija. "Veliko ljudi uživa v poletnem vremenu, živali, za katere skrbijo ljudje, in štirinožci brez doma pa zdaj nujno potrebujejo pomoč," so navedli v organizaciji Ljudje za etično ravnanje z živalmi (PETA).

Zato PETA poziva, da v času visokih temperatur štirinožce, npr. pse, zavarujemo v notranjih prostorih. Živali, ki živijo na prostem, kot so ovce, osli in konji, pa je treba zaščititi pred žgočim soncem in jim zagotoviti zadostno oskrbo z vodo.

Zadostna količina vode je odločilnega pomena tudi za pse in mačke, predvsem v mestnem okolju. Pred hišami ali stanovanjskimi bloki jim zato nastavimo posodice, ki se ne morejo prevrniti, in jih zjutraj in zvečer napolnimo z vodo.

Posebej občutljive na vročino so tudi manjše živali, na primer kunci. Utrpijo lahko življenjsko nevaren toplotni udar, zato ne smejo nikoli biti neposredno izpostavljene soncu.

V organizaciji PETA posebej opozarjajo, da živali ne smemo puščati v avtomobilu. "Kdor vidi psa, zaprtega v avtu, naj takoj pokliče policijo. Če je žival v smrtni nevarnosti, je treba storiti vse, da se živali reši življenje," so navedli. Nasploh pa jih ne bi smeli puščati samih.

Za sprehode s psom sicer predlagajo hladnejše jutranje in večerne ure, nikakor pa ne sprehodov po soncu. "Nikoli ne pojdite na sprehod po žgoči vročini, saj psi prej omedlijo, kot da bi odnehali," so še opozorili.

Znaki pregretja pri psu so nervoza, močno sopenje in apatičnost. Tudi opotekanje, temen jezik ali steklen pogled in bruhanje so lahko znak, da je pes verjetno utrpel toplotni udar in je v življenjski nevarnosti. Pregreto žival je treba takoj prenesti v senco in njeno telo hladiti z vodo, ki ima telesno temperaturo, nato pa odpeljati k veterinarju, so še poudarili.

Znaki toplotnega udara pri konju pa so nenadno potenje, popuščanje telesne napetosti in opotekanje. Tudi v tem primeru je treba poklicati veterinarsko službo. Žival je treba na senčno, dobro prezračeno mesto in jo hladiti z vodo.

Dobro prezračen in pokrit prostor pa je treba zagotoviti tudi živalim, ki se pasejo. Če je na voljo velik hladen hlev, je smiselno, da živali ob izjemno vročih dneh oziroma vsaj v opoldanskih urah pustimo v hlevu, svetujejo v organizaciji. Izpostavili pa so tudi nevarnost sončnih opeklin pri ovcah, zlasti po striženju.

Živali na pašniku sicer načeloma veliko pijejo, zato naj bodo korita z vodo vedno zlahka dostopna. Ovca denimo ob vročih poletnih dneh spije tudi do 10 litrov vode.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija