V LUKI ZAČELI GRADITI TRETJI VHOD: Kaj prinaša in do kdaj bo končan?

Koper

V teh dneh so se začela dela na tretjem vhodu v koprsko pristanišče, so povedali v Luki Koper. Vhod ob Ankaranski vpadnici izvaja Kolektor CPG Nova Gorica, ki bo novi vhod, zunanje parkirišče za tovornjake, vratarnico, ter povezovalne ceste zgradil za 4,387 milijona evrov brez DDV. Zgrajen naj bi bil do začetka prihodnjega leta.

Z gradnjo tretjega vhoda v pristanišče si v Luki Koper nadejajo razbremenitve glavne pristaniške vpadnice in zmanjšanja števila prometnih zastojev. Konkretno bi se z vzpostavitvijo dodatnega vhoda z direktno cestno povezavo do kontejnerskega terminala zelo razbremenila glavna pristaniška vpadnica in s tem zmanjšalo število prometnih zastojev.

NOVO V KOPRU IN ANKARANU, PARKIRAJ VARNO IN BREZ DOTIKA, Z APLIKACIJO, KI POVEZUJE VSO OBALO: Brez plačevanja z gotovino in brez skrbi o poteku parkirnine (VIDEO)

Skupina EasyPark je vodilni globalni ponudnik digitalnih parkirnih rešitev, ki s svojo storitvijo pokriva na milijone parkirnih mest po svetu. S svojo intuitivno aplikacijo ponuja registriranim uporabnikom najučinkovitejšo rešitev iskanja parkirnega mesta v več kot 1900 mestih v Evropi. Pametna storitev EasyPark je bila od leta 2001 prejemnica že številnih nagrad.

Novi vhod bo vzpostavljen na obstoječih skladiščnih površinah pristanišča, severozahodno od obstoječega krožišča na Ankaranski cesti ob viaduktu Bonifika. Uvoz proti novemu vhodu bo urejen neposredno iz krožišča. Za potrebe vhoda v pristanišče sta predvidena po dva vhodna in dva izhodna pasova.

V sklopu ureditev je predvidena tudi vzpostavitev dobrega pol kilometra dolge povezovalne ceste proti kontejnerskemu terminalu, ki mu bo tudi primarno namenjen novi vhod v pristanišče. V sklopu novega vhoda je predvidena tudi vzpostavitev zunanjega kamionskega terminala. Javno naročilo se financira pretežno z lastnimi sredstvi Luke Koper, v višini 20 odstotkov pa z evropskimi sredstvi.

Medtem pa drugi, srminski vhod v pristanišče po podatkih Luke uporablja okoli 30 odstotkov tovornjakov, pred epidemijo pa je bil ta delež še višjo, blizu 40-odstoten. Pri tem so v Luki spomnili, da bo vhod v celoti zaživel, ko bo v bližini zgrajen še zunanji kamionski terminal. Prevozniki, ki nimajo letnih dovolilnic za vstop, morajo namreč še vedno to urejati na obstoječem kamionskem terminalu, ki je bližji staremu vhodu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija