V KATERI FAZI SO PRIMORSKE REGIJE? Ne le gostinske terase, na Obali bi se lahko odprli celo hoteli!

Slovenija

Pred vlado je odločitev, kakšni protikoronski ukrepi bodo veljali v prihodnjem tednu. Potem ko v tem tednu, po 11-dnevnem 'lockdownu', veljajo ukrepi iz rdeče faze, čeprav so nas podatki na državni ravni uvrščali v oranžno fazo, so nas torkovi podatki tudi zares potisnili nazaj v rdečo fazo. 7-dnevno povprečje potrjenih okužb je namreč prestopilo mejo za oranžno fazo, na včerajšnji dan je znašalo 1014. Kriterij hospitaliziranih covidnih bolnikov se sicer še drži krepko pod mejo za rdečo fazo  v bolnišnicah se jih namreč zdravi 617. Vlada naj bi sicer pri morebitnem sproščanju ukrepov upoštevala epidemiološke razmere v posameznih regijah. Kako kaže primorskim?

Glede na pojasnila vlade, bi morali od ponedeljka po posameznih regijah veljati ukrepi iz faze, v katero je regija umeščena. V času prejšnjega semaforja ukrepov je sicer veljalo, da mora najprej celotna država izpolniti pogoje za določeno fazo, da sproščanje lahko stopi v veljavo, po novem semaforju, ki ga je vlada sprejela v preteklem tednu, pa se obravnava vsako regijo posebej.

Se bodo v obalno-kraški regiji odprli celo hoteli?

Morebitnega sproščanja bi se tako po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) lahko razveselili v obalno-kraški regiji, goriški, posavski in pomurski regiji. Obalno-kraška regija je kot edina v državi celo rumena, goriška pa, skupaj s posavsko in pomursko, oranžna. To pomeni, da bi se v teh regijah s ponedeljkom lahko odprle terase gostinskih lokalov, v omejenem obsegu bi bil dovoljen pouk na fakultetah in višjih šolah, družilo bi se lahko do 10 ljudi, odprli bi se tudi študentski domovi. Bilo bi tudi sproščeno gibanje med regijami, a le med obalno-kraško in goriško.

Glede na to, da podatki obalno-kraško regijo uvrščajo v rumeno fazo, bi se v njej morale odpreti tudi turistične nastanitve.

Primorsko-notranjska je črna 

Po drugi strani pa se v primorsko-notranjski regiji obetajo zaostritve ukrepov. Po zadnjih podatkih je ta namreč črna, kar med drugim pomeni, da bi v veljavo lahko znova stopila policijska ura, odprte bi bile le nujne trgovine, lekarne, banke in pošte, šolarji (razen najmlajših) bi se znova šolali na daljavo. V preostalem delu Slovenije bi veljali ukrepi iz rdeče faze.

Ponedeljkovi rezultati testiranj so razkrili, da 14- in 7-dnevna pojavnost števila okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev ostajata visoki. 14-dnevna pojavnost je najvišja v savinjski in primorsko-notranjski regiji, najnižja pa v pomurski in posavski regiji. Tudi 7-dnevna pojavnost je najvišja v primorsko-notranjski in savinjski regiji, najnižja pa v goriški in obalno-kraški regiji.

Tedenski prirast novih okužb je v vseh obalno-kraških občinah, razen v komenski, negativen. Skupaj je v tej regiji trenutno 619 aktivnih okužb s koronavirusom. V goriški regiji je aktivno okuženih 823 oseb, v primorsko-notranjski pa 407.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija