V Italijo prihajajo novi migranti

Svet

Naval migrantov, ki prek Sredozemskega morja nezakonito prihajajo v Italijo, ne pojenja. V noči na danes so italijanske oblasti in trgovske ladje z nevarnih čolnov v štirih ločenih posredovanjih rešile več kot 400 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Z barčice, ki se je nahajala v libijskih teritorialnih vodah, je neka trgovska ladja rešila 80 ljudi ter jih odpeljala na Sicilijo. Kasneje je italijanska mornarica skupaj z obalno stražo južno od Malte in Lampeduse pobrala kakih 250 eritrejskih migrantov. Odpeljali so jih na že tako prenatrpano Lampeduso.

Tretje plovilo z okoli 80 migranti je na poti do Lampeduse prav tako prestregla italijanska obalna straža, medtem ko je pred zahodno obalo Sicilije mejna policija odkrila šest Tunizijcev na manjši barki.

Italija je po dveh smrtonosnih brodolomih migrantskih ladij od ponedeljka napovedala okrepitev pomorskih in zračnih patrulj v Sredozemlju. S tem želi preprečiti še več smrti beguncev. Italijanska vlada je ukrep predstavila kot začasno rešitev, dokler se o obsežnejših operacijah ne dogovori EU.

Od 30. septembra je v Sicilskem kanalu v treh ločenih brodolomih umrlo več kot 400 ljudi. Večinoma je šlo za begunce iz držav Afriškega roga in Sirije.