V ITALIJI COVIDNO POTRDILO OBVEZNO ZA VSE ZAPOSLENE: Kakšne so globe?

Svet

V Italiji bo s 15. oktobrom covidno potrdilo o prebolelosti, cepljenju ali testiranju obvezno za vse zaposlene tako v javnem kot zasebnem sektorju. V nasprotnem primeru jim grozi globa. Z ukrepom želi vlada okrepiti cepljenje proti covidu-19.

"Obveznost zelenega potnega lista širimo na celotno polje dela, tako javnega kot zasebnega," je na novinarski konferenci, po tem ko je vlada sprejela odločitev, v četrtek pojasnil zdravstveni minister Roberto Speranza. Za to so se po njegovih besedah odločili iz dveh razlogov - da bi naredili delovna mesta varnejša in da bi okrepili kampanjo cepljenja.

V skladu z novim zakonom uslužbencem, ki ne bodo predložili potrdila, grozi globa v višini od 600 do 1500 evrov. Neupravičena odsotnost z delovnega mesta, ker nekdo ne bi imel ustreznega potrdila, bo lahko vodila v suspenz delavca, poročanje italijanskih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

T. i. zeleni potni list, v digitalni obliki ali na papirju, je v Italiji že sedaj obvezen za vstop v muzeje, telovadnice, notranje prostore lokalov in podobno. Tudi uporabo covidnega potrdila na delovnem mestu so, kljub nestrinjanju znotraj široke koalicije, ki podpira premierja Maria Draghija, že razširili, nova odločitev pa predstavlja še korak naprej.

Vlada bo obenem predlagala, da bodo morali covidno potrdilo predložiti tudi poslanci, pa tudi zaposleni v kvirinalu, predsedniški palači, ter sodniki in zaposleni na ustavnem sodišču. Nova pravila namreč zanje ne veljajo samodejno, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Mario Draghi

Parlament bo moral po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA tako sprejeti odločitev, ali bodo morali potrdilo PCT za prihod na delovno mesto predložiti tudi poslanci in zaposleni v parlamentu. Anketa ene od televizij med parlamentarci je nedavno pokazala, da številni poslanci niso cepljeni, kar je v Italiji sprožilo burne razprave.

V 60-milijonski Italiji je v celoti cepljenih približno 40 milijonov ljudi oz. 65 odstotkov prebivalcev. Vlada želi to število dvigniti še za dodatne štiri milijone.

Italija sicer ni prva evropska država, ki od zaposlenih zahteva potrdilo PCT. V Sloveniji je covidno potrdilo za vse zaposlene v vseh dejavnostih obvezno od srede. V Grčiji se morajo necepljeni zaposleni od 13. septembra na lastne stroške enkrat ali dvakrat tedensko testirani na novi koronavirus. V Franciji pa covidno potrdilo zahtevajo od vseh, ki imajo pri delu stik z ljudmi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija