V ISTRI RASTE VELIKOPOTEZEN PROJEKT: V načrtu tudi elitni turistični kompleks s pristaniščem za megajahte

Istra

V Pulju so stekla dela na turističnem projektu Sveta Katarina - Monumenti, je potrdil lastnik družbe Kermas vlaganja Danko Končar, sicer eden najbogatejših Hrvatov, ki bdi nad projektom. Projekt je vreden 65 milijonov evrov, po načrtih pa bo v treh fazah potekal do leta 2020. Gre za del enega največjih hrvaških turističnih projektov Brioni Riviera.

Do naslednje poletne turistične sezone bodo po Končarjevih pojasnilih zgradili marino s 400 privezi na enem od treh otočkov v puljskem zalivu, Sveti Katarini. To predstavlja prvo fazo projekta, ki je vredna 19,5 milijonov evrov. V sklopu marine bodo tudi restavracija, bar, muzej in parkirišče. Obnovili bodo tudi most, s katerim je otoček Sveta Katarina povezan s polotokom Monumenti.

Sledila bo izgradnja "suhe" marine v nekdanjemu kamnolomu, ki je ocenjena na 22 milijonov evrov. Poleg 1000 mest za plovila na kopnem bo imela tudi dodatnih 150 privezov ob morju.

V tretji fazi bodo na Monumentih zgradili hotelski kompleks s tremi poslopji, v katerih bo 98 sob, je še povedal Končar. Celotno območje projekta v velikosti 42 hektarjev je nekoč uporabljala mornarice bivše jugoslovanske armade (JLA).

Vrednost celotnega projekta več kot 200 milijonov evrov

Končar je projekt pripravil leta 2010, a se je uresničitev zavlekla predvsem zaradi zahtev konservatorjev, ker je bilo območja nekdanje vojaške baze pred štirimi leti razglašeno za območje kulturne dediščine.

Projekt Sveta Katarina - Monumenti je mišljen kot del večjega projekta Brioni Riviera, ki predvideva preureditev 262 hektarjev zemljišč ob obali pri Pulju in na Brionih v elitni turistični kompleks s pristaniščem za megajahte, kongresnim centrom in vrsto hotelskih namestitev za elitni turizem. Vrednost celotnega projekta je več kot 200 milijonov evrov.

Vlada ni sprejela sprememb prostorskega načrta Brionov

Medtem ko so prejšnje hrvaške vlade projekt Brioni Riviera podpirale kot eno strateških investicij v hrvaški turizem, aktualna desnosredinska hrvaška vlada ni nadaljevala dela predhodnikov, ki so leta 2014 pripravili poslovni načrt in koncept uporabe najbolj znanih istrskih otokov.

Hrvaška vlada v prvem letu svojega mandata ni sprejela sprememb prostorskega načrta Brionov, ki so predpogoj za nadaljnji razvoj projekta, so nedavno opozorili projektanti iz podjetja Nacionalni park Brioni. Ti se namreč prizadevajo za uresničitev projekta, ki bo okrepil turistično ponudbo Brionov in celotne hrvaške Istre.

Deli novico:

Utvara |  17 .10. 2017 ob  06: 51
@utvara, mi imamo 3 marine na 46 kilometrih obale, a so napol prazne. Le zakaj, če je tolikšna potreba po tem? Morda pa ve @pipistrel, kako je mogoče, da kljub številnim naprednim spletnim orodjem le-te ostajajo nezapoljnjene.

In mimogrede, Monako je davčna oaza, kamor milijonarji in milijarderji bežijo pred višjimi davki in krčenjem bančnih tajnosti. K nam pa še begunci iz Sirije nočejo!
Istrijan |  16 .10. 2017 ob  08: 17
Istra se začne v Miljah in konča v Opatiji.
Žabarija pa v Ljubljani in konča pri Jorasu.
Tu je glavni problem.
Katarina |  16 .10. 2017 ob  07: 28
1974.mornarica-RON VOD.45.KLASA.Kje so una leta?
@Utvara |  16 .10. 2017 ob  07: 05
Ne da se nočejo lotit (Cinque terre) ampak se ne smejo, ker je zaščiteno iz strani unesca. Je pa zanimivo, da 3/4 obal imajo marine (glej Monaco). Če ti to ni všeč lahko poiščeš neokrnjeno naravo nekjer drugje (beri: Afrika, Greenlandija, ...).
pipistrel |  16 .10. 2017 ob  06: 45
@utvara
kako pa to da ti ljubitelj prvinskosti uporabljaš računalnik in se poslužuješ interneta? :)
@Utvara |  16 .10. 2017 ob  05: 22
Prvinska lepota Istre je strahotno cenjena in strahotno obiskovana - nič manj kot Cinque terre, imaš prav
Utvara |  16 .10. 2017 ob  01: 51
Spreminjanje neokrnjene narave v betoske megakomplekse je napredek? Sekanje avtohtonih borovcev, da se bodo lahko petičneži senčili pod malo bolj nobel marelami je elitizem Uničevanje morske flore in favne bi nam moralo biti za zgled?? Kaj ste vi, ki načrtujete take gluposti, pa tudi tisti, ki jih pišete, kdaj odpotovali dlje kot 300 km od doma?? Ste se vprašali zakaj se npr. v Cinque terre ne lotevajo takih oslarij?? In zakaj so kljub temu tako dobro obiskane? Kdor ne vidi prvinske lepote Istre, si želi mondenosti ali razkazovanja, naj gre v Dubai, kajti tak ne bo cenil našega okolja niti z megajahtne.
DRZAVLJAN SLO |  15 .10. 2017 ob  22: 46
Slovenija je bila v nekdanji Jugoslaviji najrazvitejsa republika in dalec pred ostalimi danes so jo Hrvati ze dohiteli a kaj kmalu bo tudi Srbija. Naj nasi politiki malo pogledajo kako Hrvati razvijajo turizem v Istri pa se mega projekt v Srbiji imenovan "Beograd na vodi" ipd... pri nas pa cel kazin se dela ko je treba naredit par km zeleznice. SRAMOTA!!!!!!!!!!!
Žal |  15 .10. 2017 ob  21: 59
Ne, žal pri nas kaj takega ne moremo. Preveč hrupa bi bilo s temi jahtami. Ubogi prebivalci KP bi bili stresirani. Poleg hrupa, tudi dodatno svetlobno onesnaževanje bi pokončalo vse koprske občane. Ne, ne, dragi moji. Pa Bog ne daj, da bi bilo potrebno še kakšno jahto dvigniti iz vode. Tukaj bi prišlo v poštev samo veliko dvigalo, ki bi med premikanjem tako piskalo in ropotalo, da je res neuslišano, da se kaj takega dovoli v KP. Niti posmiliti na to, župan ne bi dovolil.
OTOK |  15 .10. 2017 ob  21: 36
Kako je z projektom otoka med Izolo in Koprom?
Obala Riviera |  15 .10. 2017 ob  19: 46
Zgledujmo se po Puli. Kdo bo pri nas investiral? Turisti pridejo če imamo dobro urejeno turistično ponudbo.
bigs |  15 .10. 2017 ob  19: 30
Kje so naši biznismeni(šupki)
1