V BRUSLJU ZAVRNILI KANDIDATURO PAVLIHE ZA ČLANA SODIŠČA EU: Spodneslo naj bi ga anonimno pismo

Slovenija

Profesor pomorskega prava Marko Pavliha je danes potrdil, da so v Bruslju zavrnili njegovo kandidaturo za sodnika na Splošnem sodišču Evropske unije v Luksemburgu. O podrobnostih ni želel govoriti. Zavrnitev pa pomeni, da bo moral predsednik republike Borut Pahor izbrati novega kandidata in predlog poslati v DZ.

Neuradno je o tem, da Pavliha ni več kandidat za sodnika na Splošnem sodišču EU v Luksemburgu, ker so na zaslišanju pred odborom njegovo kandidaturo zavrnili, v soboto poročala TV Slovenija. S sodišča za zdaj sicer na vprašanje STA, ali lahko te informacije potrdijo, niso odgovorili.

Pavlihi na zaslišanju v Bruslju ni uspelo prepričati članov odbora, ki je oblikovan v skladu z 255. členom Pogodbe o delovanju EU. Z odborom se vlade držav članic posvetujejo pred imenovanjem kandidatov. Ta odbor poda mnenje o ustreznosti kandidatov za opravljanje nalog sodnika. Odbor sestavlja sedem oseb, izbranih med nekdanjimi člani Sodišča in Splošnega sodišča, člani najvišjih nacionalnih sodišč in priznanimi pravniki, od katerih enega predlaga Evropski parlament.

Pavliho naj bi spodneslo anonimno pismo

Uradnega razloga, zakaj so Pavliho zavrnili, TV Slovenija ni navedla. Odbor uradnih pojasnil o primernosti kandidata ne objavlja, najpogosteje pa gre za pomanjkanje izkušenj s področja mednarodnega in evropskega prava, je poročala TV Slovenija.

Profesorja pomorskega prava in nekdanjega politika Pavliho naj bi spodneslo anonimno pismo, v katerem pisec člane odbora opozarja na njegove pretekle izjave v povezavi s Hrvaško. Katere konkretno, ni znano. Odbor naj bi sicer slovensko pravosodno ministrstvo uradno o svoji odločitvi obvestil v torek.

Že pred tem so poslanci marca zavrnili kandidaturo dosedanjega sodnika v Luksemburgu Mira Preka zaradi očitkov o nasilju nad sodelavko, namesto njega pa podprli Pavliho.

Slovenija bi sicer lahko ujela rok do 31. avgusta, ko bo Preku potekel šestletni mandat. Na razpis se je prijavilo šest kandidatov, na potezi pa je zdaj predsednik republike Borut Pahor, ki bo med njimi moral izbrati najprimernejšega in svoj predlog poslati v DZ. Poslanci ga morajo potrditi, o tem pa bo odločal še pristojni odbor v Bruslju. Malo verjetno pa je, da bo Slovenija do septembra v Luksemburg poslala še enega sodnika, ki ji po novem pripada, saj bo zanj moralo ministrstvo razpis ponoviti.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  12 .06. 2019 ob  15: 31
So dali ime Pavliha na google translate in so ga odpihnili.
Istriano |  12 .06. 2019 ob  15: 31
So dali ime Pavliha na google translate in so ga odpihnili.
Motoviltz |  09 .06. 2019 ob  23: 36
Ma kakšno anonimno pismo.
Pavliha je padel na zaslišanju , ker nima dovolj znanja in izkušenj za tako delo.
Če si najbolši na vasi, še ne pomeni, da si tudi za evropsko sodišče.
Ne gre pa pozabit njegove izjave pred leti, ko je rekel naj ne hodimo na dopust v Hrvaško.
Tov. Pavlika si je tedaj privoščil preveč, ker ne živimo v režimu, kjer nam partijci ukazujejo, kam moramo na dopust.
Toliko o liberalnem sodniku s hriba.