V ANKARANU BODO 'POSPRAVILI' ULICE: "Ko šteje vsaka minuta, ni časa za poziv k umiku vozil" (FOTO)

Ankaran

V torek je v Medgeneracijskem središču Ankaran potekala prva delavnica z občani, na kateri je bila predstavljena nacionalna aktivnost 'Pospravimo ulice', ki se ji je Občina Ankaran pridružila v okviru Evropskega tedna mobilnosti. Občani so podprli načrt, da se ulice in pločnike skupaj z občani 'pospravi' tako, da bodo varne za vse udeležence v prometu.

Aktivnost se ne omejuje na Evropski teden mobilnosti, temveč predstavlja prvi korak k vzpostavljanju pogojev za izvedbo skupnega cilja: skupaj z občani urediti ulice, pločnike in pešpoti tako, da bodo varni, so sporočili iz ankaranske občine. Srečanja so se udeležili tudi koprski policisti, medobčinski redarji Istre in gasilci. Najpogostejše ovire na ulicah so nevzdrževane zelene površine, neustrezno postavljeni smetnjaki, nepravilno parkirana vozila in neustrezno postavljene oglasne površine.

Posebej resen premislek je med prisotnimi izzval predstavnik gasilcev, ki je spomnil na nujnost hitrega dostopa do poškodovancev v primeru reševanja, kjer šteje vsaka minuta in časa za poziv k umiku vozil ni.

Občina Ankaran že sedmo leto zapored sodeluje v tem projektu. Med drugim od leta 2016 organizira brezplačne poletne avtobusne prevoze, ureja obstoječe in vzpostavlja nove pešpoti, zagotavlja brezplačne prevoze za starejše, prevoze otrok v šolo, sodeluje v akciji Sopotnikov 'Župani za volani' in druge aktivnosti.

V okviru letošnjega Evropskega tedna mobilnosti se je občina zavezala, da bo spodbudila večje število uslužbencev občinske uprave, da na delovno mesto pridejo na trajnostni način. Ob tem potekajo aktivnosti z občani, kot je pohod in nordijska hoja, delavnica 'Spodbujanje aktivne mobilnosti starejših' s predavanjem AMZS o udeležbi kolesarjev v prometu, delavnica 'Pospravimo ulice', vadba za starejše, igra 'Človek, razgibaj se', delavnica 'Zdravstveni kotiček' - merjenje krvnega tlaka in sladkorja v krvi.

Letos se zaključuje projekt 'Peš kažipoti', ki je nastal v sodelovanju z OŠ Ankaran. Namen projekta je spodbujanje trajnostne mobilnosti na preprost način. Danes so na štirih točkah v Ankaranu postavljeni sodobni leseni peš kažipoti, ki označujejo čas hoje in število korakov do različnih točk, opremljeni pa so tudi s QR kodo - povezavo na aplikacijo Google maps, ki pokaže pot od točke A do točke B.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  21 .09. 2023 ob  13: 47
-4
Komu boste talali- ko boste dobili obvestilo redarja z kaznijo na vetrobranskem steklu?
vseved |  21 .09. 2023 ob  09: 22
-3
Skrajni čas, da se prepotentnežem,ki parkirajo avtomobile na pločniku stopi na prste.Na fotografiji ene od ankaranskih ulic so lepo vidni avtomobili parkirani na pločniku.Vsak od njihovih lastnikov ima prostor pred hišo ,da bi tam parkiral svoje avtomobile,ampak ne ,prepotentneži parkirajo na pločniku!