Ustno zdravje je ključno za vzdrževanje splošnega zdravja

Svet

Ustno zdravje je ključno za vzdrževanje splošnega zdravja, ob današnjem svetovnem dnevu ustnega zdravja opozarjajo v odboru za zobozdravstvo zdravniške zbornice. "Z dobro preventivo se da v veliki meri preprečiti ustne in zobne bolezni, zato je naše sporočilo javnosti in politiki, da si preventiva v zobozdravstvu zasluži največji pomen," dodajajo.

Ustno zdravje je temeljna človekova pravica, opominjajo v odboru za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije.

Ob svetovnem dnevu ustnega zdravja, ki letos poteka pod geslom Čas je za nasmeh, zobozdravniki poudarjajo, da je kot preventiva pred kariesom ob dobri ustni higieni, uporabi zobne paste s fluoridi in rednih obiskih pri zobozdravniku zelo pomembna ustrezna prehrana s pazljivim vnosom s sladkorji bogate hrane in sladkih pijač.

Grožnja zdravju zob je sladkor

Sladkor je velika grožnja zdravju zob in ustnemu zdravju. Ustne in zobne bolezni, zaradi katerih zboli okoli 90 odstotkov svetovnega prebivalstva, so povezane z najpogostejšimi boleznimi, ki bremenijo naše prebivalstvo. Za te velike zdravstvene probleme pa so večinoma odgovorni isti dejavniki tveganja, opozarjajo slovenski zobozdravniki.

"Okus po sladkem nam vzbuja prijetne občutke, prav zato pogosto posežemo po sladkorju in sladkih izdelkih. A sladkor je največja grožnja zdravju zob in ustnemu zdravju," opozarjajo zobozdravniki. Bakterije v zobnih oblogah razgrajujejo sladkorje iz hrane v organske kisline. Te raztapljajo zobno površino in pomenijo začetek kariesa, pojasnjujejo zobozdravniki. Sladkor se zaradi tega uvršča med najpomembnejše dejavnike nastanka kariesa v hrani.

Izstopajo otroci in mladostniki

Po količini zaužitih sladkorjev izstopajo zlasti otroci in mladostniki, opozarjajo zobozdravniki. Ti za 70 odstotkov presegajo še sprejemljiv vnos sladkorjev, po uživanju sladkih pijač med mladostniki pa se Slovenci uvrščamo v sam vrh mednarodne lestvice. To poleg pospešenega razvoja kariesa resno vpliva tudi na porast debelosti, svarijo.

Poleg vsebnosti sladkorjev v hrani na nastanek kariesa vpliva tudi lepljivost hrane. Visok kariogeni potencial imajo zlasti sladkarije, sladke pijače in škrobnate jedi, navajajo zobozdravniki. "Posebej moramo biti pozorni na skrite sladkorje v prehrani, ki so dodani številnim predelanim živilom, kot so žita za zajtrk, pekovski izdelki, kečap, sadni jogurti in razne omake," poudarjajo zobozdravniki.

Deli novico: