UREJANJE NAJVEČJE SLOVENSKE PLAŽE: Kopališče med Izolo in Koprom ima podporo županov mestnih občin

Koper

Župani slovenskih mestnih občin, ki so se zbrali na posvetu v Izoli, so podprli zamisel in sodelovanje pri projektu ureditve kopališča in promenade med Koprom in Izolo. Priložnost za ureditev največje slovenske plaže se je ponudila s prenosom skoraj štiri kilometre dolge državne ceste, ki je povezovala mesti, v upravljanje lokalnih skupnosti.

"Odziv slovenskih mestnih občin, da bi sodelovale pri urejanju največje slovenske plaže, dolge nekaj več kot štiri kilometre, je bil presenetljivo dober," je za STA povedal župan Občine Izola Danilo Markočič.

Županom sta s koprskim županom Alešem Bržanom predstavila dosedanje zamisli, kako bi uredili prostor ob nekdanji glavni cesti med Koprom in Izolo, ki je zaprt za motorni promet.

"Predvsem pa smo želeli dobiti z njihove strani signal, kaj menijo o tem, da bi sodelovali pri ureditvi največje slovenske plaže. Gre za zelo resen projekt, saj je ta del obale praktično prvi stik s Sredozemljem, Jadranom. Zato si z županom Kopra želiva, da bi na tem prostoru uredili res eno prijetno, sodobno in za Slovence zelo dostopno plažo," je še dejal.

Dogovorili so se, da bodo oblikovali skupno delovno skupino, v katero naj bi slovenske mestne občine skupaj z izolsko imenovale svoje predstavnike. Ta naj bi pripravila nabor idej, ki bodo podlaga za prenovo obalnega prostora med Koprom in Izolo. Skupina ne bo imela zaključenega števila članov, saj so vanjo vabljeni vsi, ki lahko prispevajo ideje in čas za pripravo idejne zasnove ureditve.

Markočič je ocenil, da bo treba narediti precej, da bodo imeli kopalci na plaži vso infrastrukturo, ki jo je treba imeti na takšnih objektih, in da se bodo tu dobro počutili. "Vendar se s posegi v prostor ne more začeti kar čez noč," je dodal. Markočič je zato napovedal, da je to dolgoročni projekt in da se velike spremembe ne bodo zgodile v letu ali dveh. Za prenovo prostora pa bodo poskušali pridobiti tudi kakšna državna ali evropska sredstva.

Na Občini Izola ob tem pričakujejo še, da jim bo država pri tej njihovi pobudi stopila nasproti, saj so posegi v morje in urejanje priobalnega pasu še vedno v domeni države.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  16 .07. 2019 ob  15: 34
Ko vidim te tovariše, ki se slikarijo le na podlagi obljub, se mi obrne želodec... Slikat naj bi se šli, ko bo kej pokazat..aja..takrat ne njih, ne nas več ne bo...ker to bo čez 100 let
kokodek |  15 .07. 2019 ob  15: 47
@KOPER, ena oseba je naredila res veliko, koristi za svoj žep !!!!!
KOPER |  14 .07. 2019 ob  10: 41
To kar je prej naredila 1 oseba jih sedaj dela 5 .Super gremo na rikverc.
KOPER |  14 .07. 2019 ob  10: 39
Načrt je že bil narejen
Brez cele Slovenije,ki je prišla v komisijo.Primorci smo vedno bili samostojni in zase.Očitno to nismo več.
ManofSteel |  13 .07. 2019 ob  10: 07
Torej o plaži se lahko še sanja najmanj 15-20 let. Važno, da bodo padale politične točke za "izvirne" ideje hahahaha To ti je, tako kot v lokalih...vsi bluzijo o miljonih a nima prebite pare v žepu ! Ma kaj boste vi uredili ? ta prostor bo ostal takšen kot je še najmanj 20 let, če ne še kaj več, tako kot ladjedelnica, delamaris in Riba ! Ko pa pride kak investitor z dobrimi idejami pa takoj mu stopite na prste z vašimi zakoni "poseganje v prostor" hahahaha ma andate a cagar
Monteverdi |  12 .07. 2019 ob  23: 00
Pa dobro, kaj vročina vpliva na take novice? To je že staaaaaara ideja, nič novega, razen novih fac .....
galeb |  12 .07. 2019 ob  21: 29
Pohvalno, da so sedli skupaj in podprli namero. Zanimivo pa, da je vse take pobude doslej dajal bivši koprski župan, koprska občina je tudi v urejanju tega prostora ves čas prehitevala izolsko občino in jo s svojimi iniciativami nekako "povlekla" za sabo... Kaj pa zdaj? Pobude je prevzel izolski župan, škarje in platno je v roke prevzela izolska občina... Sicer nič proti. Je pa zgovorno. ZELO!