UNIVERZA NA PRIMORSKEM RAZPISUJE 1558 MEST: Katere so letošnje novosti in kdaj bodo informativni dnevi?

Koper

Fakultete Univerze na Primorskem (UP) bodo tudi letos na informativnih dnevih, ki bodo v petek, 15. februarja, in v soboto, 16. februarja, dijakom postregle s podrobnimi informacijami o možnostih nadaljnjega izobraževanja. Tudi letos dijakom, ki prihajajo k nam iz drugih, bolj oddaljenih slovenskih krajev, ponujamo organiziran brezplačen avtobusni prevoz na Primorsko. Letošnje novosti v okviru razpisanih programov pa so: UP FHŠ je univerzitetni študijski program Medijski študiji preimenovala in ga razpisala z novim imenom Komuniciranje in mediji. UP FAMNIT je razpisala nov visokošolski strokovni študijski program Sredozemsko kmetijstvo, ki ga bo izvajala  namesto univerzitetnega študijskega programa Sredozemsko kmetijstvo. UP FTŠ Turistica je pridobila novo dislocirano enoto v Mariboru, na kateri je razpisala mesta za vpis v 2. letnik (izredni študij) v visokošolski strokovni študijski program Management turističnih podjetij. UP PEF je visokošolski strokovni študijski program Predšolska vzgoja razpisala tudi na dveh dislociranih enotah - v Slovenskih Konjicah in Novi Gorici. UP FVZ je razpisala nov univerzitetni študijski program Fizioterapija. Za izvajanje v angleškem jeziku je razpisanih pet študijskih programov (štirje univerzitetni: Bioinformatika, Matematika, Računalništvo in informatika, Management in visokošolski strokovni Management turističnih podjetij).

UP RAZPISUJE 1558 MEST

Univerza na Primorskem je v študijskem letu 2019/20 na 29 dodiplomskih študijskih programih 1. stopnje za slovenske državljane in državljane EU razpisala skupno 1.558 mest:

Od skupnih razpisanih mest je 1.133 mest za redni študij in 425 za izredni študij. Za Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce izven EU je UP razpisala 298 mest. Za 1. letnik je posebej razpisanih še 91 mest, ki so namenjena kandidatom za vzporedni študij in diplomantom.

Besedilo razpisa, obrazci in druge informacije o vpisu so dostopne na uradni spletni strani Univerze na Primorskem: https://www.upr.si/sl/studij/vpis-up/razpis-za-vpis.

Zadnji rok za elektronsko oddajo prijave v eVŠ je 18. marec 2019. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport opozarja, da spremembe in odjave posameznih zapisanih študijskih želja po tem datumu ne bodo možne. Drugi prijavni rok bo potekal od 22. do 29. avgusta 2019. Za zapolnitev prostih mest bosta na voljo še 25. in 26. september. Informacije o prostih mestih in o drugih podrobnostih glede študija na UP dobite v Službi za prijavno-vpisne postopke in študentske zadeve UP: vpis@upr.si (tel. 05/611-7630) ali na spletni stranihttps://www.upr.si/sl/studij/vpis-up

INFORMATIVNI DNEVI

Naše fakultete se bodo dijakom predstavile v naslednjih terminih: v petek, 15. februarja, ob 10.  in 15. uri, ter v soboto, 16. februarja, ob 10. uri. Na organiziranih srečanjih jih bodo nagovorili dekani, profesorji in predstavniki fakultet, ki jim bodo podrobneje predstavili vsebino izbranih študijskih programov ter možnosti nadaljnjega študija ali zaposlitve po zaključenem dodiplomskem študiju. Dijaki si bodo lahko ogledali tudi prostore izbrane fakultete.

V sodelovanju s Študentsko organizacijo Univerze na Primorskem in Študentskim svetom Univerze na Primorskem bodo fakultete dijakom ponudile še uporabne informacije o študiju na Obali, spoznali pa bodo tudi sodelujoče institucije, društva in predstavnike lokalnega okolja, ki jim bodo v času študija pri nas s posebnimi ponudbami olajšali bivanje (prehrana s študentskimi boni, ugodnosti ipd.). V Kariernem centru Univerze na Primorskem pa bodo svetovali dijakom pri izbiri študija oziroma vsem zainteresiranim, ki si želijo študij nadaljevati. Na njihovi spletni strani lahko  izpolnijo Vprašalnik osebnega in kariernega razvoja (V-OPR), ki je dostopen na povezavihttps://kariernicenter.upr.si/si/karierno-svetovanje/mois4/karierno-osebnostni-vprasalnik. Po izpolnitvi vprašalnika se lahko na e-naslov: kariernicenter@upr.si zainteresirani prijavijo na individualno karierno svetovanje (lahko tudi preko Skype!). Prejeli bodo povratno informacijo glede rezultatov ter se pogovorili o nadaljnjih kariernih možnostih.

Za dijake, ki k nam prihajajo iz bolj oddaljenih krajev, smo tudi letos (že osmo leto zapored) za petkov obisk organizirali BREZPLAČEN AVTOBUSNI PREVOZ na relaciji Murska Sobota – Maribor – Celje – Ljubljana – Postojna – Koper – Izola – Portorož (in povratek). Odhod iz Murske Sobote je predviden ob 4.00 uri, prihod v Portorož pa okrog 10. ure. Povratek na isti relaciji je predviden z odhodom ob 17. uri iz Portoroža. Vsi zainteresirani se lahko prijavijo tako, da izpolnijo e-prijavo, ki je dostopna na spletnih straneh Univerze na Primorskem preko: https://www.upr.si/sl/univerza/brezplani-avtobusni-prevoz.  Zaradi vse večjega zanimanja pozivamo dijake, da to možnost izkoristijo in se čim prej prijavijo. Prijave bomo zbirali do 12. februarja 2019. 

NAMESTITVE V ČASU ŠTUDIJA

V času informativnih dni bodo v Študentskih domovih Univerze na Primorskem imeli dneve odprtih vrat, kjer bodo lahko dijaki pridobili več informacij o možnostih namestitve v času študija. 

Razpis za sprejem in podaljšanje bivanja v študentskih domovih je praviloma objavljen v juniju, vloge pa se sprejema do razpisanega roka, ki je običajno sredi avgusta. Kandidat lahko odda le eno vlogo, in sicer v elektronski obliki na spletnem portalu eVŠ http://portal.evs.gov.si/bivanje/.

V razpisu so navedeni pogoji, ki jih morajo izpolnjevati kandidati, da pridobijo subvencionirano bivanje. V skladu s Pravilnikom o subvencioniranju bivanja in Razpisom za sprejem in podaljšanje bivanja se vloge za sprejem in podaljšanje bivanja točkuje. Na osnovi doseženih točk (točkujejo se materialno stanje, uspeh in oddaljenost) so novi študenti uvrščeni na informativni prednostni seznam. Ko izpolnjujejo vse pogoje, na domač naslov prejmejo odločbo o izpolnjevanju pogojev za subvencionirano bivanje. Prednostni seznam je običajno objavljen na spletni strani Študentskih domov Univerze na Primorske v prvi polovici septembra.

Cene bivanja se gibljejo od 93,51 evra do 111,24 evra v odvisnosti od števila ležišč v sobi v Študentskem domu v Kopru, kjer je na voljo 94 ležišč. V Študentskem domu v Portorožu je 128 ležišč, ki so na voljo od 80,86 evra do 129,30 evra,  v Študentskem domu v Prisojah pa so na voljo 104 ležišča po ceni 100,46 evra/ležišče. Vse cene so brez 9,5% DDV (več:http://www.sd.upr.si/up_sd/cenik/).

Iz Študentskih domov Univerze na Primorskem svetujejo, da si kandidati natančno preberejo razpis in navodila za izpolnjevanje elektronske prošnje za bivanje ter da z oddajo prošnje ne odlašajo do zadnjega dne. Za dodatne informacije lahko dijaki in študentje pokličejo na 051 626 977 ali na (05) 611 75 07.

Deli novico: