UNIVERZA NA PRIMORSKEM PREDSTAVLJA: Zaključni dogodek projekta Moja zgodba iz tišine

Koper

Društvo Center za psihoterapijo in psihosocialno pomoč Koper v sodelovanju s Fakulteto za humanistične študije Univerze na Primorskem in Zavodom Epiona vabi na zaključni dogodek projekta 'Moja zgodba iz tišine', ki bo potekal v soboto, 20. maja, ob 16.00 v Mali loži pod volti Pretorske palače v Kopru (pri slaščičarni Dehar). 

V okviru dogodka bodo predstavili projekt in publikacijo 'Moja zgodba iz tišine', zbirko zgodb in spominov v slovenščini in italijanščini. Zapise so prejeli v okviru projekta in petih izkustvenih delavnic, izvedenih v začetku leta 2023 na obeh straneh slovensko-italijanske meje, v Istri in na Krasu.

Pričevanja razstirajo težke, pa tudi prijetne izkušnje življenja ob meji skozi obdobja fašizma, socializma, druge svetovne vojne, povojnega izseljevanja in priseljevanja. O vseh teh individualnih in kolektivnih travmah, ki zaznamujejo območje slovensko-italijanske meje, bodo spregovorili s priznanimi govorci na okrogli mizi 'Glasovi iz tišine'.

Na dogodku bo v okviru razstave predstavljena serija fotografij, ki so jih na podlagi prispelih zgodb udeležencev generirali s pomočjo umetne inteligence.

Spremljevalni del dogodka in razstave bodo tudi izložbe v starem mestnem jedru Kopra, ki so jih v duhu aktivizma popisali z izseki teh zgodb. S tem dejanjem želijo dati glas zgodbam iz tišine, kot tudi 'krajem pozabe', kot je nevidni italijanski spomenik iz leta 1945 iz Kopra/Capodistria, katerega obletnico obeležujemo dan po dogodku.

Program dogodka (16.00–17.30)

1. Predstavitev projekta in publikacije 'Moja zgodba iz tišine'.

2. Branje zgodbe 'Moja nona Eugenia', dr. Jure Vuga, umetnostni zgodovinar, sociolog kulture in pesnik.

3. Okrogla miza na temo 'Glasovi iz tišine' (Tišina, travma in spomini ljudi). Govorci in govorke na okrogli mizi:

- dr. Paolo Fonda, psihiater in psihoanalitik;
- dr. Stefano Lusa, zgodovinar in novinar;
- dr. Katja Hrobat Virloget, antropologinja, moderatorka.

4. Spremljevalni dogodek: razstava fotografij (in povabilo k sprehodu po Čevljarski in Župančičevi ulici do Prešernovega trga).

Vse informacije o dogodku so objavljene TUKAJ.

Spletna stran projekta TUKAJ.

Sledite jim na družbenih omrežjih:

Instagram profil 'Moja zgodba iz tišine'https://www.instagram.com/mojazgodbaiztisine/

Facebook skupina: https://www.facebook.com/groups/mojazgodbaiztisine

Projekt poteka v okviru razpisa 'Spodbude za rešitve: Dolgoživa družba', ki ga sofinancirata Stičišče nevladnih organizacij Istre in Krasa – ISKRA in Ministrstvo za javno upravo iz Sklada za nevladne organizacije.