UKINITEV DOPOLNILNEGA ZDRAVSTVENEGA ZAVAROVANJA NEGOTOVA: Poslanci imajo na voljo sedem ur

Slovenija

DZ bo danes obravnaval predlog za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Na novelo, ki jo je vložila Levica, koalicija pa na odboru bistveno spremenila, letijo pomisleki o finančni vzdržnosti, med drugim na to opozarjata ZZZS in finančno ministrstvo. Previden je tudi minister Aleš Šabeder. Podpora dopolnilom in zakonu je tako negotova.

Za drugo branje novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju imajo poslanci na voljo nekaj manj kot sedem ur. Na mizi bodo imeli tudi vrsto dopolnil, ki so jih vložile zlasti koalicijske stranke. Da bodo glasovali proti, so napovedali v DeSUS in SNS, pričakovati je, da tudi v SDS in NSi.

V Levici so napovedali, da ne bodo podprli vseh dopolnil, saj da nekatera posegajo v košarico pravic. To po besedah vodje poslancev LMŠ Braneta Golubovića ne bo povzročilo težav za usodo zakona. Kot zagotavlja bo do tretje obravnave konec januarja zakon optimalen in tudi sprejet, zagotavlja Golubović.

Do predloga so kritični tudi na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), saj da je pavšalni prispevek, ki bi ga uvedli ob ukinitvi dopolnilnega zavarovanja, v predlagani višini 29 evrov prenizek za zagotavljanje vzdržnosti zdravstvene blagajne.

Pričakovati je, da bo minister za zdravje Šabeder danes končno razkril svoje stališče o predlogu in tudi pomisleke zaradi finančne vzdržnosti predloga. Prejel je tudi že izračune ZZZS, za katere je zaprosil, ki pa naj bi bili podobni tistim, ki jih je zavod že predstavili javnosti. Tako kaže, da bržkone ministra, ki naj bi ga skrbela finančna vzdržnost zakona, niso pomirili.

Premier Marjan Šarec ob tem poudarja, da je bistveno, da se ukinitev zgodi, tehnične podrobnosti pa da lahko še spreminjajo, dokler zakon ni sprejet. Uvedba pavšalnega prispevka bi bila namreč le prvi korak, v drugem pa bi za pobiranje prispevka oblikovali solidarnostno lestvico.

DZ bo danes obravnaval še noveli zakonov o davku na tonažo ter preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija