TUDI NOVAK O PRITISKIH NA UPRAVO: SDH naj bi zahteval, da Luka proda svoj polovični delež v družbi Adriafin

Koper

V tožbi nekdanje uprave Luke Koper na čelu z Dragomirjem Matićem zaradi po njihovem nezakonite razrešitve je pričal nekdanji član uprave Andraž Novak. Navedel je pritiske Slovenskega državnega holdinga za Matićev odhod, ob tem pa branil urejanje problematike IPS, kar je bil eden glavnih očitkov, ki so konec leta 2017 privedli do razrešitve uprave.

Tedanja uprava Luke Koper, ki jo je sestavljala še Irena Vincek, se je redno sestajala z vodstvom Slovenskega državnega holdinga (SDH), je danes na koprskem sodišču navedel Novak. Na enem od sestankov je vodstvo SDH zahtevalo dodatne podatke o poslovanju Luke, ki niso bili javno dostopni in so predstavljali poslovno skrivnost. Uprava je dobila tudi predlog sporazuma glede razkritja teh podatkov, ki pa so ga zavrnili.

Med drugim je SDH zahteval, da Luka proda svoj polovični delež v družbi Adriafin, ki zagotavlja nadzor nad Vinakoprom, je še spomnil.

Andraž Novak je bil član uprave Luke Koper, ko ji je predsedoval Drago Matić (na fotografiji).

Po Novakovih besedah so se pritiski v smislu, da mora Matić odstopiti, začeli leta 2017. Po formiranju nadzornega sveta družbe v novi sestavi so tako od nadzornika Milana Jelenca dobili zahtevo, da Matić odstopi, saj da sodelovanje med lastniki in upravo ni mogoče. Pri tem je Jelenc obstanek njega in Vincekove pogojeval z odhodom Matića. Na zahtevo, tudi spričo odličnih poslovnih rezultatov, niso pristali, je dejal Novak.

Pritiski so se vršili tudi v zvezi s financiranjem drugega tira, pri čemer bi se morala Luka s spremembo koncesijske pogodbe, do katere potem sicer ni prišlo, odpovedati delu prihodkov.

Občina zahtevala sponzorsko pogodbo za nogometni klub

Novak je navedel tudi "nemogoče zahteve" tedanjega vodstva koprske občine, od sofinanciranja projektov, ki s pristaniščem niso imeli nič, npr. bertoške vpadnice, do sponzorske pogodbe za koprski nogometni klub in tega, da bi se Luka v prid občini odpovedala obali prvega pomola.

Glede revizijskega poročila, ki je problematiziralo ureditev sistema t.i. IPS podjetij, je Novak poudaril, da uprava ni imela možnosti podajanja pripomb ne v fazi osnutka ne pri končni verziji poročila.

Že marca 2017 so v Luki po njegovih besedah sicer začeli z iskanjem rešitev za preprečitev zlorab pri sistemu IPS. Tako so med drugim od IPS podjetij zahtevali, da morajo vsake tri mesece predložiti potrdili o plačilu prispevkov svojim delavcem, prav tako pa so določili, da imajo lahko ta podjetja le po enega podizvajalca.

Nadzorni svet Luke Koper je upravo na čelu z Matićem krivdno razrešil 29. decembra 2017, potem ko so delničarji na izredni skupščini upravi izglasovali nezaupnico. Kot je po seji povedal Uroš Ilić, ki je tedaj postal tudi predsednik nadzornega sveta, so se za odpoklic odločili tako zaradi nezaupnice s strani delničarjev kot tudi zaradi hujše kršitve delovne obveznosti in nesposobnosti vodenja poslov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija