TEŽAVE Z MIGRACIJAMI BODO REŠEVALI S PILOTNIMI PROJEKTI: Je v načrtu tudi gradnja zidu na mejah EU?

Svet

Migracije so evropski izziv, ki potrebuje evropski odgovor, so se danes na izrednem vrhu v Bruslju strinjali voditelji držav članic EU. Po besedah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen so se strinjali o vzpostavitvi pilotnih projektov, namenjenih boljšemu upravljanju in varovanju meja.

"Imeli smo kakovostno, iskreno in spoštljivo izmenjavo mnenj z zavedanjem, da gre za skupno evropsko vprašanje, ki ga moramo obravnavati skupaj, da bi našli evropski odgovor," je po razpravi voditeljev, ki je bila po neuradnih informacijah precej vroča, povedal predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

"Zelo pomembno je, da je Evropski svet jasno priznal, da so migracije evropski izziv, ki potrebuje evropski odgovor," pa je poudarila von der Leyen. "Če sodelujemo, ni izziva, ki ga ne bi mogli premagati," je dejala. Pojasnila je, da so se na današnjem zasedanju posvetili predvsem operativnim ukrepom za upravljanje migracij, ki jih je mogoče sprejeti takoj.

Na področju upravljanja meja se bodo osredotočili na dva pilotna projekta. Prvi bo vključeval celovit paket mobilne in fiksne infrastrukture na mejah.

Na vprašanje, ali bo vključeval tudi gradnjo zidu, je predsednica komisije odgovorila, da so na voljo nacionalna sredstva, ki jih je mogoče uporabiti za tisto, kar se članicam zdi potrebno, dvostranski prispevki in pa tudi evropska sredstva. Poudarila je pomen celovitega pristopa z mobilno in fiksno infrastrukturo, kar med drugim vključuje nadzorne kamere, opazovalne stolpe in vozila.

"Osredotočiti se je treba na to, da imamo delujočo mejo," je povedala. Postopek obravnave migrantov pa mora biti na vseh zunanjih mejah enak. Temu bo sicer namenjen drugi pilotni projekt.

Voditelji so se poleg tega dogovorili o medsebojnem priznavanju odločb o zavrnitvi migrantov, kar bo po besedah predsednice komisije omogočilo hitrejše vračanje v države izvora. Michel je poudaril, da je stopnja vračanja migrantov, ki so jim članice zavrnile prošnjo za azil, nizka. Določili so področja, na katerih morajo aktivno delati, da bi stopnjo vračanja dvignili, je povedal.

Voditelji so v sklepih vrha komisijo in Svet EU pozvali, naj v celoti uporabljata člen 25a vizumskega zakonika, ki omogoča uvedbo omejitev pri vizumski politiki do države, ki ne sodeluje pri ponovnem sprejemanju.

O izpolnjevanju teh ukrepov bodo voditelji govorili na rednem zasedanju konec marca.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  10 .02. 2023 ob  13: 01
kaj okoli evrope bojo zgradili kitajski zid, samo prašam