Telekom zlorabljal prevladujoči položaj pri ADSL

Javna agencija RS za varstvo konkurence (AVK) je v ponovljenem postopku ugotovila, da je Telekom Slovenije zlorabljal prevladujoči položaj pri širokopasovnem dostopu ADSL. Največji slovenski telekomunikacijski operater bo odločbo AVK, ki jo je prejel 30. oktobra, preučil in se na podlagi tega odločil glede nadaljnjih ukrepov.

Upravno sodišče je 18. novembra 2009 ugodilo tožbi Telekoma Slovenije in odločilo, da se odločba zdajšnje AVK z dne 31. marca 2008 v delu, v katerem je bila ugotovljena kršitev, odpravi in da se zadeva v odpravljenem delu vrne v ponovni postopek, so na spletnih strani Ljubljanske borze pojasnili v Telekomu Slovenije.

AVK je postopek ponovila in ugotovila, da je Telekom Slovenije od 1. decembra 2002 do 5. septembra 2005 zlorabljal prevladujoči položaj na medoperaterskem trgu širokopasovnega dostopa z bitnim tokom prek bakrenega omrežja v Sloveniji.

To je po mnenju AVK storil tako, da je operaterjem oz. internetnim ponudnikom pogojeval priključitev ADSL s predhodnim zakupom ISDN priključka s strani končnih uporabnikov. S tem je Telekom Slovenije kršil zakon o preprečevanju omejevanja konkurence.

Pika |  04 .11. 2013 ob  17: 05
Mi, končni uporabniki, ki smo bili primorani kupiti tudi ISDN priključek za internet, a bomo dobili povrnjene stroške oziroma bomo deležni kakšne "odškodnine"