Krajinski park Sečoveljske soline v roke Turkom?

Piran

V ljubljanskih pisarnah se piše še ena zgodba o tem, kdo bo upravljal z enim od Obalnih biserov. Za zaprtimi vrati se prodaja eden izmed najlepših in najbolj neokrnjenih koščkov vsega Jadrana, Krajinski park Sečovljske soline, ki naj bi ga kar tako v paketu skupaj z državnim Telekomom prodali tujcem. Po prodaji Telekoma Slovenije, lastnika podjetja Soline, d. o. o., bi pod tujo upravo utegnili pasti tako pridelava soli, kot Krajinski park. Po naših informacijah ima za prevzem največ možnosti turški Telekom. Nam bodo po novem sol pobirali in ptice čuvali Turki? 

Da bi Turki soline lahko spremenil v prizorišče masovnega turizma, divjih zabav ali česa drugega, je malo verjetno, saj bodo tudi za novega lastnika veljala stara pravila. Andrej Sovinc, vodja Krajinskega parka opozarja, da bo tudi novi lastnik moral upoštevati pogodbo:"To pomeni, da nihče ne bo mogel graditi hotelov ali kakršnekoli infrastrukture v samem parku, katerega lastnica je še vedno država. Vprašanje pa je, ali bo to resno upravljanje za trajni razvoj in zaščito parka ali pa zgolj upravljanje, da se zadosti predpisom." Tudi njega je bilo sprva strah ob misli, da bi park dobili v roke tujci, a ugotavlja, da tudi slovenska država ni ravno najboljši gospodar. "Zato se sprašujem, ali lahko tujec sploh še slabše razume to območje, kot ga sedaj razume država," je še dodal. 

Ministrstvo za okolje je leta 2003 s podjetjem Soline podpisalo koncesijo za 20-letno upravljanje s Krajinskim parkom Sečoveljske soline. Soline pa so leto kasneje, z vstopom Slovenije v EU izpolnile merila za razglasitev območja posebej varovanega območja NATURA 2000.  
Gašpar Mišič: Soline bi lahko prevzela Luka Koper

Krožile so tudi govorice, da se je za nakup podjetja Soline in s tem prevzema koncesije zanimal tudi Gašpar Gašpar Mišič, a je ta govorice zanikal. V igro pa bi lahko po Mišičevem mnenju stopila kar Luka Koper. "Dobro bi bilo, če bi imela družba Soline stabilnega lastnika, ki kljub krizi stremi k razvoju. Luka Koper je zagotovo takšna družba, podobno kot tudi Krka, ki se ukvarja z zdraviliškim turizmom, kar gre z roko v roki z dejavnostjo v solinah."  

Občina upa, da lahko še naprej zaupa državi

Za komentar smo povprašali tudi na piranski občini, kjer verjamejo v državo. "Upamo, da bo Slovenija v okviru t. i. preudarne privatizacije našla takšno rešitev, ki bo omogočila zavarovanje enega izmed najpomembnejših stebrov njene dediščine ter ohranila nemoteno pridelavo soli na tradicionalen način," so sporočili z občinske službe za stike z javnostmi.

Jih bodo na koncu spravili v SOD?

Ugibanj, kaj bo storila uprava Telekoma in kaj potrdila skupščina delničarjev, je veliko. Po enemu izmed scenarijev bi se tujemu upravljalcu lahko izognili tako, da se iz prodaje Telekoma izvzame družba Soline, d. o. o., se začasno preseli pod okrilje SOD-a, nato pa poišče primerni lastnik. 

Direktor podjetja Soline, d. o. o., Klavdij Godnič govoric ni želel komentirati, ker da so za pojasnila pristojni na Telekomu Slovenije. Te še čakamo. Kako bo zaščitil slovensko zemljo, pa smo povprašali tudi ministra za kmetijstvo in okolje Dejana Židana. Tudi odgovor ministra bomo objavili takoj, ko ga prejmemo. 

Pika |  23 .10. 2013 ob  02: 36
Eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee kam smo prišli....oziroma kam plujemo????????????? !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
solinar |  22 .10. 2013 ob  22: 04
Vergognaaaaaa..............
Salinaro |  22 .10. 2013 ob  20: 19
Naj negro proda še obzidje nad Piranom-itak je bilo narejeno za turke....
Istrijan |  22 .10. 2013 ob  14: 46
Ljubljančani raus!!!
Regional, |  22 .10. 2013 ob  14: 18
-1
Kaj tudi vi ste postali branik nacionalnega interesa?Prodat Telekom s solinami in Luko!
Misic resitelj |  22 .10. 2013 ob  12: 14
Naj gaspar gaspar misic urgira! Naj resi to preprodajo!!!!
Javni shod |  22 .10. 2013 ob  12: 00
Javni shod in referendum proti prodaji solin! Pa kam nas to pelje?
Andrej Sovinc je povedal vse |  22 .10. 2013 ob  10: 56
"Zato se sprašujem, ali lahko tujec sploh še slabše razume to območje, kot ga sedaj razume država".
SV JURIJ |  22 .10. 2013 ob  10: 30
NE DAMO SOLINE TURKOM! Smo se jih rešili pred 100 leti ,sedaj pa bi radi da spet pridejo na našo sveto zemljo...ne pustimo se jim...ne smemo zgubiti simbol slovenstva kot so Srbi izgubili Kosovo...
Jezz |  22 .10. 2013 ob  09: 09
Turki, pa letališče, pa golf, pa... Čir smo teli, tu bumo meli.
Dobrote |  22 .10. 2013 ob  09: 08
Kebab bo po novem s piransko soljo. Se bolje se bo prodajal. Pricakujem porast prodaje kebabov in kebab kot novo avtohtono piransko jed :)
Piranske soline |  22 .10. 2013 ob  08: 35
Naj obcina odkupi soline...
1