Svetovalec pri prodaji Telekoma bo ameriški Citigroup

Slovenska odškodninska družba (Sod), ki vodi postopek prodaje slovenskega telekomunikacijskega operaterja Telekoma Slovenije, je za finančnega svetovalca pri prodaji operaterja izbrala ameriško banko Citigroup.

Povabilo za izbor finančnega svetovalca je Sod poslal 15 pomembnejšim mednarodnim finančnim institucijam. Do roka so prejeli 12 ponudb, kot najboljši ponudnik pa je bil izbran Citigroup Global Markets, so danes sporočili iz Soda.

Ob tem poudarjajo, da so reference družbe Citigroup "obsežne in kvalitetne" - med drugim je bila družba finančni svetovalec pri prodaji Telekoma Srbija in romunskega operaterja Romtelecom.

Citigroup bo konzorciju pod vodstvom Soda svetoval pri metodi in času izvedbe prodaja, postopku izbire kupca in pripravi podrobne časovnice prodaje, predlagal in povabil bo morebitne kupce ter podal predlog dejanj, ki so potrebna za sklenitev in realizacijo posla prodaje, pojasnjujejo v Sodu.

S podpisom pogodbe s Citigroupom se nadaljuje prodajni postopek

Sod s podpisom pogodbe s Citigroupom kot finančnim svetovalcem nadaljuje prodajni postopek Telekoma Slovenije, ki je eno izmed podjetij v prvem privatizacijskem svežnju, za katerega je DZ junija dal soglasje k prodaji.

Konec avgusta je nato Sod v svojem imenu in v imenu države s Kapitalsko družbo, Pozavarovalnico Sava in Zavarovalnico Triglav podpisal sporazum o skupnem nastopu pri prodaji večinskega deleža v Telekomu Slovenije. Država in omenjene družbe imajo v lasti 4.754.523 delnic Telekoma, kar predstavlja 72,75 odstotka osnovnega kapitala.

Pikalo na Sod naslovil predlog zavez za kupca Telekoma

Prejšnji teden je resorni minister Jernej Pikalo na Sod naslovil predlog zavez za kupca Telekoma, s katerim želijo na ministrstvu zagotoviti, da bi novi lastnik Telekomu skrbel za nadaljnji razvoj, investicije, stabilnost delovnih mest in sodelovanje z lokalnim okoljem, predvsem z univerzami ter IKT podjetji.