TAKO SE ZNAJDEJO OBALNI NOVINCI MED POSLANCI: Služba na občini bo počakala, kaj pa poslansko stanovanje?

Koper

Poslanska skupina Gibanje Svoboda bo v tokratnem sklicu državnega zbora štela rekordnih 41 poslancev in velika večina med njimi je poslanskih novincev. Med slednjimi bodo tudi trije iz Slovenske Istre, in sicer Mateja Čalušić, Tamara Kozlovič in Robi Janev. Vprašali smo jih, kakšni so občutki ob vstopu na državni politični parket, katera področja dela jih najbolj zanimajo, kot tudi, ali bodo koristili poslansko stanovanje.

(Od leve) Tamara Kozlovič, Robi Janev in Mateja Čalušić v državnem zboru.

34-letna Koprčanka Mateja Čalušić je inženirka agronomije in hortikulture, specializirana kot kvalificirana svetovalka s področja varstva kmetijskih rastlin. "Občutki so zelo intenzivni in mešani, predvsem pozitivni. Še bolj odločno stopam po novi poti, za katero sem dobila to izredno priložnost, še vedno z velikim zavedanjem, kolikšna je moja odgovornost do volivcev. Prijetna izkušnja in resnično si želim, da tako tudi ostane," pravi Čalušićeva.

Zdaj jo čaka veliko dela s spoznavanjem zakonodaje, saj se želi poglobiti predvsem v področja, ki jo zanimajo. "Se pa zavedam, da je politika obširna, kjer se področja povezujejo med seboj, zato bo treba vložiti veliko časa. Delo na terenu bo tudi ključnega pomena, povezovanje s kolegi, ki na tem področju že nekaj časa delujejo, ter pregledovanje stanja, kaj vse je bilo narejenega do sedaj. Tako sem si na kratko zamislila začetek svoje poslanske poti," dodaja.

Eno glavnih področij, ki jo zanima, je seveda kmetijstvo in z njim povezano gospodarstvo. Zanimata pa jo tudi odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide ter odbor za izobraževanje, šport in mladino.

Po koncu študija se je specializirala kot svetovalec za fitofarmacevtska sredstva (FFS), večino časa je bila zaposlena v družinskem podjetju. "Ki ga ne zapuščam z lahkim srcem. Delno vodenje kadrovskega dela podjetja in gostinskega lokala so bile moje obveznosti. Zaradi odhoda je bilo potrebno narediti temeljito reorganizacijo delovnih mest. Moje delovne naloge sem razporedila med zaposlene, potrebna pa bo še ena dodatna zaposlitev," razlaga nova koprska poslanka.

Ker ne želi izgubljati preveč časa na poti, bo izkoristila možnost poslanskega stanovanja.

52-letni Izolan Robi Janev je diplomant športne fakultete, ki je v preteklosti opravljal delo športnega pedagoga in trenerja. Zadnja zaposlitev je bilo delovno mesto višjega strokovnega svetovalca za šport v Centru za kulturo, šport in prireditve Izola. Njegovi občutki ob nastopu poslanske službe so pozitivni. "Zagotovo nas čaka ogromno izzivov, a jih sprejemam z optimizmom," dodaja.

Tudi on se bo najprej posvetil seznanjanju s poslovnikom državnega zbora, slovensko ustavo, zakonom o poslancih in zakonom o državnem zboru. Zanimajo ga področja, ki jih dobro pozna, to sta na prvem mestu šport in vzgoja. "Zelo blizu mi je še področje zdravstva. Zanima me tudi področje ribištva in kmetijstva, saj imata v Slovenski Istri ti dve panogi pomembno vlogo," pravi Janev.

Na izolski občini je služboval zadnjih 14 let, pred tem je bil 13 let zaposlen na osnovni šoli kot športni pedagog. Delovno mesto v Centru za kulturo, šport in prireditve Izola bo pustil v mirovanju, tako da se bo lahko po zaključku poslanskega mandata tja tudi vrnil. Glede možnosti koriščenja poslanskega stanovanja pa se še ni odločil.

43-letna Koprčanka Tamara Kozlovič je magistrica znanosti s področja managementa poslovnih sistemov. Dolgo let je vodila Turistično organizacijo Koper, zadnja tri leta je bila direktorica občinske uprave Mestne občine Koper. Je tudi članica nadzornega sveta Luke Koper.

BONUS VIDEO: Slovenci na begu pred roko pravice

Veseli se novega poslanskega izziva in tudi ona na prvem mestu izpostavlja seznanitev s poslovnikom državnega zbora, ustavo, zakonom o državnem zboru in zakonom o poslancih. "Vse to sem seveda že storila. V veliko pomoč nam bodo že izkušeni poslanci, ki nam sicer že ves čas pomagajo. Trenutno se seznanjamo tudi s strokovnimi sodelavci," pojasnjuje Kozlovičeva.

Zanimata jo turizem in javna uprava, s poudarkom na lokalni samoupravi, ter infrastruktura in okolje. "Ti področji pokrivata ključne investicije Slovenske Istre, ki že leta stojijo in jih je potrebno čim prej premakniti v izvedbeno fazo. Blizu so mi tudi področja zdravja, mladine, izobraževanja in kmetijstva," dodaja.

Novopečeni obalni poslanci in kandidat za zdravstvenega ministra Danijel Bešič Loredan.

Tudi Kozlovičeva bo delovno mesto direktorice koprske občinske uprave pustila v mirovanju. "Tako, da se bom lahko v primeru prenehanja poslanskega mandata vrnila nazaj. Trenutno sem še vedno članica nadzornega sveta Luke Koper, vendar sem zaradi nezdružljivosti s poslansko funkcijo podala odstopno izjavo," pravi Koprčanka, ki bo možnost poslanskega stanovanja izkoristila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  20 .05. 2022 ob  12: 59
16
Saj ni težko, šefi povejo kdaj glasuješ za in kdaj proti ter potem pritisneš na gumb. To je vse. No včasih ti pa rečejo, da se moraš vzdržati.
vseved |  20 .05. 2022 ob  11: 25
16
Sami so šli v politiko,zato ni prav, da jih čaka delovno mesto.