TAKO JE KOPRČAN UPODOBIL SPOMIN NA BOŽIČNI VEČER: Oglejte si na Čevljarski ulici (FOTO)

Koper

Jaslice, ki jih značilno za rimskokatoliško cerkev in katoliške cerkve vzhodnega obreda postavljamo za božične praznike, so ponazoritev Kristusovega rojstva. Prvič naj bi jih upodobili leta 1223, ko je sv. Frančišek Asiški obhajal božični večer v italijanskem Grecciu in je v votlini nad vasjo postavil žive jaslice. Na Slovenskem so jih prvi postavili jezuiti leta 1644 v cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani. Bile so poldrugi meter visoke skulpture. Veliko manjše, zato pa toliko bolj dragocene zaradi ročnega dela, je letos na Čevljarski ulici v Kopru postavil Aleš Logar.

52-letni Aleš Logar, ki se v prostem času ljubiteljsko ukvarja s fotografijo, je jaslice postavil na pobudo sinove tašče. Izdelal jih je v večji meri sam, ostali so mu pomagali le pri nabavi materiala.

"Gre bolj za hobi, ko nimaš kaj početi. Da se zamotiš, začneš z enim kvadratom, končaš pa na šestih. Izdeloval sem jih približno en mesec," pravi Logar.

Jaslice se nahajajo na Čevljarski ulici 34, v Kopru, poleg Galerije Meduza. Ogledate si jih lahko v soboto, 27. novembra, po 17. uri.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija