TAKO BO KOPRSKA OBČINA PRISKOČILA NA POMOČ OBČANOM: Plačila katerih stroškov bodo oproščeni?

Koper

Mestna občina Koper je pripravila nabor ukrepov za blažitev posledic epidemije novega koronavirusa, s katerimi bo priskočila na pomoč občanom, obrtnikom, malim podjetnikom in drugim gospodarskim subjektom, ki delujejo v občini. Podobne ukrepe bodo v naslednjih dneh sprejeli tudi v občinah Izola, Piran in Ankaran, so sporočili s koprske občine.

Z današnjim dnem je tako stopila v veljavo odredba, s katero je koprski župan Aleš Bržan vse starše otrok, ki so vključeni v vrtce Mestne občine Koper, za čas zaprtja vzgojno-izobraževalnih zavodov v celoti oprostil plačila teh stroškov.

V času med 16. marcem in 30. aprilom bodo plačila stroškov najemnine oproščena tudi vsa društva in drugi najemniki poslovnih prostorov v občini, za katere velja prepoved neposrednega ponujanja in prodajanja blaga ter storitev, medtem ko bodo uporabniki javnih površin plačila občinske takse oproščeni za celotno obdobje ob 15. marca do 30. maja.

Bržan ob tem poziva vse najemodajalce, naj sledijo zgledu občine in po svojih zmožnostih z oprostitvijo plačila vsaj enomesečne najemnine pomagajo najemnikom njihovih prostorov.

Poleg tega bo občina vsem fizičnim osebam, lastnikom nepremičnin, zagotovila trimesečni zamik plačevanja nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča in delni prenos zapadlosti plačila teh obveznosti v leto 2021.

Župan je danes sprejel tudi sklep, s katerim bo začasno, za obdobje 45 dni, zadržal izvajanje proračuna. Občina v tem času ne bo prevzemala novih obveznosti in vodila postopkov javnih naročil, izjema so postopki, ki so vezani na ukrepe preprečevanja in odprave posledic izrednih razmer ter druge nujne obveznosti. Omejeno bo tudi financiranje javnih zavodov in krajevnih skupnosti, in sicer na 90 odstotkov mesečne višine financiranja.

Občinska uprava pripravlja tudi predloge ukrepov za racionalizacijo poslovanja in znižanje stroškov delovanja, predvsem pri stroških nabave materiala in storitev, predvidena je opustitev nenujnih aktivnosti, programov in projektov. Občina je k pripravi predlogov za racionalizacijo poslovanja pozvala tudi vse občinske javne zavode.

Določene ukrepe so sprejeli tudi v Marjetici Koper in Rižanskem vodovodu Koper, kjer bodo uporabnikom storitev do nadaljnjega omogočili plačevanje obveznosti z nekajmesečnim zamikom.

Z omenjenimi ukrepi se bo seznanil tudi koprski občinski svet, in sicer na izredni seji, ki jo bo župan sklical za četrtek, potekala pa bo dopisno, so še zapisali na mestni občini.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
TORUS |  24 .03. 2020 ob  19: 15
Končno pozitivne novice. Tako s strani MOK in Župana, kot tudi Države. Glede na to, da nismo ravno bogata država in da je treba vsa ta sredstva nekje najti ali ustvariti, je to več kot plus. In da ne pozabimo, to je komaj prvi sveženj ukrepov. Lahko samo upamo, da bo kolikor tolikor sredstev (denarja) na voljo v primeru podaljšanja te epidemije.