SVET DELAVCEV SAVE TURIZMA IN SINDIKAT NA NASPROTNIH BREGOVIH: "Pozivamo, da preneha s krnitvijo ugleda družbe in pozivanjem k stavki"

Piran

Prenos sobaric v Hotelih Bernardin na zunanjega izvajalca Aktiva čiščenje, predviden za 1. marec, je v interesu lastnika hotelov, družbe Sava Turizem, so po pregledu postopkov sporočili iz sveta delavcev Save Turizma. Kot so zatrdili, bo varnost njihovih zaposlitev ostala enaka. Sindikat so pozvali, "da preneha s krnjenjem ugleda družbe".

"Svet delavcev družbe Sava Turizem je po vsebinskem pregledu postopkov prenosa sobaric na družbo Aktiva čiščenje, ki bodo na Obali izvedeni 1. marca, ugotovil, da je varnost služb zaposlenih enaka kot v družbi Sava Turizem, plače zaposlenim se zvišujejo, ohranja se pogodbena zaposlitev za nedoločen čas in upoštevani bodo hotelski standardi glede obremenitev zaposlenih," so v današnjem sporočilu za javnost nanizali v svetu delavcev.

V tej luči so ocenili, da je prenos sobaric poslovna odločitev v interesu družbe. Sindikat gostinstva in turizma Slovenije (SGIT) ima v družbi Sava Turizem zgolj 259 članov, hkrati pa izvršni odbor, predsednika in namestnika predsednika, ki lahko prevzame vlogo predsednika, zato ne vidijo težav pri prehodu zaposlenih k novemu delodajalcu, so dodali.

Pojasnili so še, da so sicer načeloma proti outsourcingu, da pa so ogorčeni nad pristopom in zavajanjem sindikata. "Zato pozivamo sindikat, da preneha s krnitvijo ugleda družbe in pozivanjem k stavki, saj s tem ogroža 1200 delovnih mest v družbi Sava Turizem," so sklenili.

Pozno popoldne so se na zapisano odzvali v SGIT. Kot so podčrtali, sta tako svet delavcev kot njihov sindikat v podjetju na nedavnem posvetovanju sprejela odločitev, da nasprotujeta prenosu sobaric v Hotelih Bernardin. "Na podlagi tega lahko zgolj sklepamo, da je današnja izjava rezultat pritiskov na člane sveta delavcev iz vrst sindikata," so ocenili.

Izjava, da je svet delavcev ogorčen nad pristopom in zavajanjem sindikata, je po njihovem posledica odsotnosti predsednice in članice sveta delavcev. Opozorili so še, da je stavka ustavna pravica delavcev in da svet delavcev sindikata nima pravice pozivati sindikata, naj preneha informirati svoje članstvo. "Svet delavcev tudi nima nikakršnih pravic navajati, kdo bo prevzel vlogo predsednika sindikata zaradi outsourcanja sedanje predsednice. To je izključno v pristojnosti članov sindikata v družbi," so zapisali.

Ob tem so zanikali, da zastopajo interese posameznikov. Gre za "sindikalni boj proti outsourcanju delavcev, ki jih družba potrebuje trajno, za redno delo, in ker brez njih sploh ne more delovati", so zatrdili.

V SGIT vztrajajo, da gre pri prenosu zaposlenih na zunanje izvajalce "za škodljive prakse, ki vplivajo na socialni in materialni položaj delavcev". S tem, ko Sava Turizem prenaša sobarice, po njihovi oceni slabi tudi njihovo sindikalno organiziranost. Minuli teden so vodstvo Save Turizma obtožili ustrahovanja in napovedali stavko.

V Savi Turizmu vse očitke zanikajo. Prepričani so, da gre pri vsem skupaj "za sindikalni boj v interesu sindikata za ohranitev moči in bonitet posameznikov, ki delujejo v interesu sindikata in ne svojih sodelavcev".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  21 .02. 2023 ob  08: 39
stroški menežderjev so največji zato bi njih prve morali dati ven, na minimalno plačo in če bo na koncu leta pozitivno, naj dobijo nagradico
zoran13 |  20 .02. 2023 ob  22: 22
Kolikor bi v Italiji na tako ponižujoč način govorili o njihovem sindikatu, potem bi stavkala celotna dejavnost turizma, pa še drugih članov povrhu...saj zato je sindikat, da brani pravice delavcev...nasploh pa je veliko stvari, ki bi jih bilo potrebno preurediti, odkar se je v turistično panogo zajedli investicijski skladi, saj so v Potroroškem turizmu naredili veliko škode...