ŠVEDSKA OHRANJA MEHEK PRISTOP: Bo treba spremeniti ustavo, da bodo imele vlade več pooblastil ob podobnih krizah?

Svet

Švedski premier Stefan Löfven je danes zagotovil, da Švedska ostaja pri svojem mehkem pristopu k boju proti novemu koronavirusu. V zadnjem času so sicer uvedli nekaj strožjih ukrepov.

Löfven je dejal, da razume vprašanja o spremembi strategije boja proti covidu-19. "Ne, v osnovi je to enaka strategija, in sicer kar se da omejiti širjenje," je poudaril za švedsko javno televizijo SVT. "Seveda mora obstajati možnost za spremembe glede na razmere," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Švedska se v nasprotju z drugimi državami ni zatekla k strogim ukrepom za zajezitev novega koronavirusa in se je predvsem zanašala na odgovorno ravnanje državljanov, saj je izdajala le priporočila. Oblasti so ob porastu okužb pozivale k večji osebni požrtvovalnosti, med drugim z omejevanjem stikov.

V petek so prvič od začetka epidemije priporočili nošenje zaščitnih mask v javnem potniškem prometu.

Jeseni pa so uvedli tudi nekaj obvezujočih ukrepov. Od konca novembra se lahko na javnih krajih zbira le do osem ljudi.

Švedski premier je danes napovedal preiskavo v domovih za ostarele, v katerih so zabeležili skoraj polovico vseh smrtnih žrtev zaradi covida-19 v državi. Poseben odbor pa bo preučil tudi, ali je treba spremeniti ustavo, da bodo imele prihodnje vlade več pooblastil ob podobnih krizah.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija